PRETRPJELA MNOGE STRAHOTE

Poslije dvije godine u ruskom zarobljeništvu, Marijana se vratila kući: "Prošla je kroz pakao"

Marijanu su Rusi zarobili u aprilu 2022. godine u njenom rodnom Mariupolju dok se skrivala od ruskog bombardovanja

Marijanu Čečeliuk. Instagram

El. T.

6.6.2024

Marijanu Čečeliuk (24) Rusi su oslobodili nakon dvije godine zarobljeništva. Kako je ova Ukrajinka ispričala, tokom tog perioda pretrpjela je mnoge strahote, uključujući izgladnjivanje, batine i zlostavljanje.

Po povratku kući, dočekao ju je buket ruža u bojama ukrajinske zastave kao znak podrške i dobrodošlice. Ovaj gest ju je duboko dirnuo i rasplakao.

Marijanu su Rusi zarobili u aprilu 2022. godine u njenom rodnom Mariupolju dok se skrivala od ruskog bombardovanja. Sa njom je bila i njena sestra koja je takođe zarobljena, ali su ih Rusi razdvojili, prenosi Telegraf.rs.

Sestra joj je u međuvremenu oslobođena, a Marijanu su Rusi poslali u istražni zatvor u Donjecku.

Ruske snage su pokušale da je natjeraju da pređe na njihovu stranu, rekla je njena majka Natalija.

- Pokušali su da je namame na rusku stranu obećavajući joj veliku platu, čak su je i zastrašivali, ali ona je odbila. Preživjela je svašta - rekla je majka.

Djevojka je porodicu relativno redovno obavještavala o uslovima u kojima se nalazi putem pisama, ali, oni ih nikada nisu primili.

Kako prenose američki mediji, u zarobljeništvu joj je zdravlje bilo narušeno, a najviše je patila jer nije znala da li joj je porodica živa niti gdje su.

- Izgubila je dosta na težini. Imuni sistem joj je oslabljen, kosa joj je počela opadati - rekla je majka.

Rusija je u sklopu 52. razmjene ratnih zarobljenika s Ukrajinom na slobodu pustila 70 muškaraca i pet žena. Kod najmanje trećine puštenih zabilježene su povrede, ozbiljne bolesti ili invaliditeti, piše Ukrajinska pravda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.