POZNAT I RAZLOG

Video / Svađa prerasla u tučnjavu u italijanskom parlamentu: Zastupnik izveden u kolicima

Nije jasno da li je pao sam ili ga je neko gurnuo, a italijanski mediji prenose da je povrijeđen i jedan od stražara koji je pokušao intervenisati

Rasprava eskalirala u italijanskom parlamentu. Screenshot

N. H.

13.6.2024

U italijanskom parlamentu zabilježen je veliki incident, kada su se zastupnici nakon žestoke svađe potukli tokom rasprave o većoj autonomiji regija. 

Opozicioni zastupnik Leonardo Dono (Donno) iz "Pokreta pet zvijezda" oboren je na pod, a potom je u kolicima izveden iz zgrade. 

Razlog svađe koja je eskalirala u tučnjavu je rasprava o diferenciranoj autonomiji regija čime bi se dala veća ovlast regijama, čemu se opozicija oštro usprotivila. 

Dio opozicije je pjevao himnu i istakao zastave te zemlje, a kada je Dono pokušao dati zastavu jednom od ministara, došlo je do naguravanja.

Nije jasno da li je pao sam ili ga je neko gurnuo, a italijanski mediji prenose da je povrijeđen i jedan od stražara koji je pokušao intervenisati.

Jedan od zastupnika Nikola Fratojani (Nicola Fratoianni) kazao je da su Dona više puta udarili šakom u glavu zbog čega je pao na tlo, a tada mu je pozlilo.

Sjednica je prekinuta, a pregledaju se snimci zbog eventualnih mjera nakon incidenta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.