NAPADI U GAZI

Kuba odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

Slučaj nastoji zaustaviti zločine nad palestinskim narodom zbog nesrazmjerne i neselektivne upotrebe sile Izraela

Gaza: Pod stalnim napadima Izraela. Anadolija

Anadolija

22.6.2024

Kuba je odlučila da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), javlja Anadolu. 

Kako prenosi Radio Havana Kuba, u skladu sa obavezama prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Kuba će iskoristiti svoje pravo kao treća država da predstavi svoje tumačenje konvencije, za koju tvrdi da je Izrael flagrantno prekršio u Gazi.

Slučaj nastoji zaustaviti zločine nad palestinskim narodom zbog nesrazmjerne i neselektivne upotrebe sile Izraela na ilegalno okupiranoj teritoriji Gaze.

Kuba je naglasila da je Izrael, zaštićen saučesništvom SAD-a, dosljedno ignorisao svoje obaveze kao okupatorske sile prema Ženevskoj konvenciji.

Kuba je navela da genocidu, aparthejdu, prisilnom raseljavanju i kolektivnim kaznama nema mjesta u današnjem svijetu i da ih međunarodna zajednica ne bi trebala tolerisati. Pozvali su na pridržavanje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

U napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više 37.400 Palestinaca, dok je više od 85.000 osoba ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.