U NAPADIMA NA GAZU

"Washington Post": SAD Izraelu od 7. oktobra pružio sigurnosnu pomoć od 6,5 milijardi dolara

Kako se navodi, polovina od oko 6,5 milijardi dolara vrijedne sigurnosne pomoći koju su SAD pružile Izraelu od 7. oktobra, prebačena je samo u maju

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

prije 3 dana

Sjedinjene Američke Države (SAD) od 7. oktobra 2023. Izraelu su pružile sigurnosnu pomoć u vrijednosti od oko 6,5 milijardi dolara (6,07 milijardi eura), prenosi Anadolija.

List "Washington Post" je na osnovu neimenovanog američkog zvaničnika otkrio da SAD pruža veliku podršku Izraelu u napadima na Gazu.

Tačan iznos pomoći je otkriven ove sedmice kada se izraelska delegacija predvođena ministrom odbrane Yoavom Gallantom sastala sa američkim kolegama u sklopu sastanaka u Washingtonu.

Kako se navodi, polovina od oko 6,5 milijardi dolara vrijedne sigurnosne pomoći koju su SAD pružile Izraelu od 7. oktobra, prebačena je samo u maju, kada su intenzivirane tenzije sa Hezbollahom na libanskoj granici.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.700 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.