NEMA SPONTANOSTI

Bajden i Tramp stigli u Atlantu: Debata do detalja isplanirana, novčić odlučio ko će biti na kojoj strani bine

U studiju neće biti publike, a mikrofon će biti isključivan kandidatu koji nema riječ

Bajden i Tramp. AP

S. S.

prije 3 dana

Prva televizijska debata predsjedničkih kandidata u SAD Džoa Bajdena i Donalda Trampa održava se večeras u Atlanti.

Bajden, kandidat Demokratske stranke i Tramp, kandidat Republikanske stranke, doputovali su nešto ranije u prijestonicu Džordžije, gdje će uživo odmjeriti snage prvi put još od izbora 2020. na kojima je demokrata odneo ubjedljivu pobjedu.

Bajden je u Atlantu doputovao predsjedničkim avionom, a na pisti ga je dočekala delegacija Demokratske stranke u kojoj su između ostalog bili bivši i sadašnji gradonačelnici ovog grada. Na drugoj strani, Tramp je u Džordžiju doputovao svojim privatnim avionom. 

Debata između Bajdena i Trampa će se održati u studiju CNN. Džordžija je jedna od sedam takozvanih "sving država", za koje se ne zna unaprijed sa velikom sigurnošću kojem kandidatu će dati više glasova.

Debata u Atlanti će, kako prenosi Glas Amerike, biti organizirana po strožim pravilima kako bi se izbjeglo prekidanje, ismijavanje i nadglašavanje kandidata, što je imalo uticaj na debatu iz 2020.

U studiju neće biti publike, a mikrofon će biti isključivan kandidatu koji nema riječ. Rekviziti na sceni neće biti dozvoljeni, a kandidati će na raspolaganju imati samo olovku, papir i flašicu vode. Bacanjem novčića je odlučeno da Bajden bude na desnoj, a Tramp na lijevoj strani bine.

Planirane su i dve pauze za reklame tokom kojih Bajden i Tramp neće moći da kontaktiraju sa svojim saradnicima. Debata će biti zavšena dvominutnim završnim riječima. Prvi će govoriti Bajden, a potom Tramp što je također odlučeno novčićem. Predviđeno je da debata traje 90 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.