ZAPADNA OBALA

Izraelske snage u racijama uhapsile 15 Palestinaca

Najmanje 9.550 Palestinaca pritvorila je izraelska vojska na Zapadnoj obali od 7. oktobra prošle godine, prema palestinskim podacima

Izraelske snage. Anadolija

Anadolija

7.7.2024

Izraelske snage su privele još najmanje 15 Palestinaca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika u nedjelju, javlja Anadolu.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika navodi se da su racije bile usmjerene na gradove Hebron, Tubas, Ramallah i Al-Quds/Jerusalem.

- Pritvorenici su, pored uništavanja domova, bili izloženi zlostavljanju, teškim premlaćivanjima i prijetnjama porodicama  navodi se u saopćenju.

Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, izraelske snage izvršile su raciju u gradu Silwad, pretresle nekoliko kuća i vandalizovale privatnu imovinu.

Uz nova hapšenja broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 9.550, prema palestinskim podacima.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 570 a, među kojima je i 136 djece, od tada je ubijeno, a oko 5.350 ranjeno u paljbi izraelske vojske na okupiranoj teritoriji.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.