POTRAGA ZA NESTALIM

Klizište kod ilegalnog rudnika u Indoneziji odnijelo 12 života

Fotografije pogođenog sela pokazuju da je odron sravnio neke kuće

Jaka kiša izazvala klizište. nst.com.my

Z. K.

8.7.2024

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 18 ih se vodi kao nestalo nakon što je tokom vikenda jaka kiša izazvala klizište u ilegalnom rudniku zlata na indonezijskom otoku Sulawesi, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak.

Pet preživjelih

Klizište je u nedjelju ujutro ubilo rudare i stanovnike koji žive u blizini ilegalnog rudnika, rekao je voditelj lokalne spasilačke agencije Heriyanto. Dodao je da je pet preživjelih evakuirano, a spasilački tim u ponedjeljak je tragao za 18 nestalih osoba.

- U potrazi za nestalima raspodijelili smo 164 spasilaca, članova nacionalnog spasilačkog tima, policije i vojnog osoblja - rekao je Heriyanto.

Spasioci moraju pješačiti oko 20 kilometara kako bi došli do mjesta odrona, a ometaju ih gusto blato na cesti i stalna kiša na tom području.

- Pokušat ćemo upotrijebiti bager kada to bude moguće - rekao je.

Odron oštetio nekoliko kuća

Fotografije pogođenog sela pokazuju da je odron sravnio neke kuće, a Indonezijska agencija za katastrofe (BNPB) izvijestila je da je odron oštetio nekoliko kuća i jedan most. BNPB je također upozorio stanovnike da se kiša i dalje očekuje u nekim područjima u ponedjeljak i utorak te ih pozvao da budu oprezni u slučaju nove katastrofe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.