ZASAD NIKO NEMA VEĆINU

Reakcije iz cijele Evrope na rezultate izbora u Francuskoj: "Najgore je izbjegnuto"

Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu, naveo je poljski premijer Donald Tusk

S ulica Pariza nakon izbora. AP

N. H.

8.7.2024

Donald Tusk, premijer Poljske, komentirao je rezultate drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora, a svoj komentar su dali i njemačke socijaldemokrate, rekavši da je "najgore izbjegnuto". 

- Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu. To je dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi - komentarisao je Tusk u objavi na platformi X.

Italijanske lijeve stranke su rezultate dočekale s entuzijazmom. 

- Desnica može biti poražena. Ujedinjena ljevica slavi izvanredan rezultat - kazala je Eli Šlajn (Elly Schlein), predsjednica italijanskih socijaldemokrata, dok je rezultate komentirao i bivši premijer Italije Đuzepe Konte (Giuseppe Conte): 

- Velika izlaznost francuskog naroda nagrađuje one koji nikada nisu sumnjali u mir, odbranu socijalnih prava i zaštitu najugroženijih.

- Novi narodni front pobjeđuje i spašava Francusku Republiku od napada ekstremne desnice - istakao je lider ljevičarske stranke "Sinistra Italia" Nikola Fratojani (Nicola Fratoianni).

- Najgore je prošlo, RN ne može formirati većinu u vladi - rekao je Nils Šmid (Schmid), glasnogovornik socijaldemokrata za vanjsku politiku u Bundestagu. 

Međutim, budući da niko nema većinu, formiranje vlade će biti teško, a francuske demokratske strane će morati pokazati fleksibilnost i sposobnost kompromisa.

Podsjećamo, najuspješnija stranka je bila ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi trebala osvojiti između 175 i 205 mjesta, centristička koalicija predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) mogla bi osvojiti između 150 i 175 mjesta, dok Nacionalno okupljanje, stranka krajnje desnice, koja je pobijedila u prvom krugu, završila je treća i osvojit će oko 115 do 150 mjesta. 

Nijedna stranka tako nije osvojila potrebnu većinu od 289 mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.