1. JULA PREUZEO MANDAT EU

Portparol Vlade Njemačke: Mađarski premijer Orban nije putovao u Rusiju i Kinu u ime EU-a

Otvorene su mu opcije na tim putovanjima, ali ne u ime EU-a niti kao predsjedatelja Vijeća EU-a - rekao je Hebestret

Viktor Orban. AP

Anadolija

8.7.2024

Portparol Vlade Njemačke Štefen Hebestret (Steffen Hebestreit) rekao je da mađarski premijer Viktor Orban nije putovao u Rusiju i Kinu u ime Evropske unije (EU), javlja Anadolija.

Hebestreit je novinarima u Berlinu kazao da Orban aktuelnu turneju provodi u svojstvu premijera Mađarske, a ne u svojstvu predsjedatelja Evropske unije.

- Otvorene su mu opcije na tim putovanjima, ali ne u ime EU-a niti kao predsjedatelja Vijeća EU-a - rekao je Hebestret i dodao da u ime EU-a govore visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) i šef Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Kathrin Deschauer također je izjavila da Vlada očekuje da ne samo Mađarska, već i svako predsjedavanje EU-om ostavi svoje nacionalne zahtjeve iza sebe kada preuzmu ovu ulogu.

Deschauer je navela da je sa iznenađenjem zabilježeno da je Mađarska danas u Budimpešti otkazala sastanak između njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

- Mislimo da bi bilo bolje voditi dijalog i razmijeniti mišljenja o ovom pitanju nakon nekoordinirane posjete Rusiji - rekla je Deschauer.

Mađarski premijer Orban je 1. jula preuzeo šestomjesečni mandat predsjedavanja Evropskom unijom, a od tada se sastajao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.