ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Prerano govoriti o članstvu Ukrajine u NATO-u

Da bismo pozvali novog saveznika, potreban nam je konsenzus, kazao je Stoltenberg

Stoltenberg: Jasni ciljevi. AP

Anadolija

10.7.2024

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je "prerano" odrediti vremenski okvir za članstvo Ukrajine u Transatlantskom savezu, prenosi Anadolu.

Novi saveznik

- Da bismo pozvali novog saveznika, potreban nam je konsenzus, a svi saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica - rekao je Stoltenberg novinarima tokom samita NATO lidera u Washingtonu.

Dodao je da je, ipak, prerano reći kada će se to tačno dogoditi.

- Ono što mogu reći je da, zajedno s Ukrajinom, zemlju približavamo članstvu u NATO-u - rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će se saveznici saglasiti oko eventualnog članstva Ukrajine u "snažnoj poruci" koja će biti dio deklaracije NATO-a i koja bi trebala biti objavljena kasno u srijedu.

Dodao je da su planovi alijanse da uspostavi novu komandu NATO-a u sjedištu u Njemačkoj, kao i logistička čvorišta u zemljama istočnog boka, koja će se koristiti za olakšavanje vojne pomoći Kijevu.

Ostali koraci uključuju "dugoročno obećanje" za održavanje pomoći i tekuće napore za povećanje vojne interoperabilnosti između NATO saveznika i ukrajinskih snaga.

Zabrinutost unutar alijanse

Upitan o zabrinutosti unutar alijanse zbog mogućnosti ponovnog izbora bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u novembru, Stoltenberg je rekao da će bez obzira na ishod izbora, "SAD ostati jak i nepokolebljiv saveznik u NATO-u."

- Glavne kritike bivšeg predsjednika Trampa (Trump), ali i drugih, na račun NATO-a zapravo nisu bile protiv NATO-a. Bile su protiv NATO saveznika koji ne troše dovoljno na NATO. I to se zaista promijenilo. Tek u posljednjih nekoliko godina vidjeli smo dramatično povećanje potrošnje za odbranu širom Evrope i Kanade, a rekordno veliki broj saveznika sada ispunjava cilj potrošnje od dva posto svog BDP-a. Oni saveznici koji još nisu, imaju jasne planove da uskoro budu na dva posto - dodao je šef NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.