NARUČENI ATENTAT

Ekvador: Osuđene osobe krive za ubistvo predsjedničkog kandidata

Tokom suđenja je svjedočilo više od 70 ljudi

Viljavinsensijo: Pričao o organiziranom kriminalu. Facebook

Dž. R.

13.7.2024

Zbog ubistva predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija (Villavicencio) prošle godine, u Ekvadoru je pet osoba osuđeno na zatvorske kazne između 12 i 34 godine.

Naručeno iz zatvora

Petoro uhapšenih povezani su sa jednom od najvećih kriminalnih grupa u Ekvadoru - Los Lobos, prenosi BBC.

Karlos Angulo, navodni vođa bande i Laura Kastilja (Castilla), osuđeni su na 34 godine i osam mjeseci zatvora zbog planiranja ubistva, a Erik Ramirez, Viktor Flores i Aleksandra Čimbo osuđeni su na 12 godina zatvora zbog saučesništva.

Tužioci su naveli da je Angulo, poznat kao "Nevidljivi", naručio ubistvo iz zatvora, u kojem već služi četvorogodišnju kaznu, ali on je odbacio optužbe.

Prema navodima tužioca, Kastilja je bila zadužena za logistiku, odnosno snabdjevala je muškarce oružjem, novcem i motociklima kako bi izveli ubistvo.

Tokom suđenja je svjedočilo više od 70 ljudi, uključujući ključnog svjedoka koji je rekao da je bandi nuđeno više od 200.000 dolara za ubistvo političara.

Dobijao prijetnje

Odvojena istraga o tome ko je angažovao Los Lobos da izvrši ubistvo i dalje je u toku, rekli su tužioci.

Viljavisensijo, poslanik i bivši novinar, ubijen je iz vatrenog oružja prošlog augusta dok je napuštao predizborni skup u Kitu.

Bio je jedan od rijetkih kandidata koji su govorili o vezama između organizovanog kriminala i vladinih zvaničnika u Ekvadoru.

Sedmicama prije atentata dobijao je prijetnje smrću, ali je uprkos tome nastavio kampanju.

Ekvador je bio relativno bezbjedna latinoamerička zemlja, ali je posljednjih godina došlo do porasta kriminala, koji je potaknut pojačanim prisustvom kolumbijskih i meksičkih narko kartela koji su se infiltrirali u lokalne kriminalne bande, navodi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.