PODRŠKA MILIJARDERA

Ilon Mask donirao novac organizaciji koja podržava Trampa: Navodno se radi o velikom iznosu

Samo da bude super jasno, ne doniram novac nijednom kandidatu za predsjednika SAD, napisao je Mask

Platforma X

Z. K.

13.7.2024

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) donirao je novac političkoj skupini koja radi na izboru bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump), izvijestio je u petak Bloomberg pozivajući se na izvore. U izvještaju ne navode koliko je Mask donirao, ali ističu da se radi o "velikom iznosu" danom grupi pod nazivom America PAC

Lista donatora

Bloomberg je saopćio da je PAC, grupa koja može primati neograničene doprinose za političke aktivnosti, treba da objavi listu svojih donatora 15. jula. U martu se Tramp, bivši američki predsjednik za kojeg se očekuje da će sljedeće sedmice biti formalno nominiran kao kandidat Republikanske stranke za izbore 5. novembra, sastao se s Maskom i drugim bogatim donatorima.

Kao odgovor na izvještaje sa sastanka, Mask je objavio na mreži X: "Samo da bude super jasno, ne doniram novac nijednom kandidatu za predsjednika SAD". 

U maju je također demantovao medijska izvještavanja da je razgovorao o mogućoj savjetničkoj ulozi u bilo kojem Trampovom predsjedničkom mandatu.

Mask, najbogatija osoba na svijetu koja vodi proizvođače električnih automobila Tesla i raketa SpaceX, kompaniju društvenih medija X i druge kompanije, nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Portparol Džo Bajdenove (Joe Biden) kampanje James Singer rekao je da Mask zna da je Tramp "naivčina koji će prodati Ameriku, smanjujući poreze, a istovremeno povećavajući poreze srednjoj klasi za 2.500 dolara".

- Džo Bajden se suprotstavljao ljudima poput Ilona i borio se za srednju klasu cijelu svoju karijeru - i to je razlog zašto će pobijediti u novembru - rekao je Singer.

Veliki obožavatelj

Mask je posljednjih godina sve više prihvatao Republikansku stranku, koja je uticala na reputaciju i prodaju Tesle, najvećeg izvora njegovog bogatstva. 

Tramp je prošlog mjeseca ponovio svoje obećanje da će odmah otkazati "mandat" Bajdenove administracije da podrži industriju električnih vozila. Ali je dodao: "Ja sam veliki obožavatelj električnih automobila. Ja sam obožavatelj Ilona. On radi nevjerovatan posao sa Teslom."

Mask je rekao da su imali "neke razgovore" i da je Tramp "veliki obožavatelj Cybertrucksa", misleći na Tesline električne kamione. Iako je javno kritikovao Bajdenovu politiku o imigraciji i električnim vozilima, pa čak i njegove godine, Mask nije dao nikakvu formalnu podršku za novembarske izbore, a Tramp je rekao da ne zna da li ima Maskovu podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.