SAD

U Sent Luisu obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici

Skupu je prisustvovao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković

Sa obilježavanja godišnjice genocida  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

14.7.2024

U američkom gradu Saint Louisu u subotu je obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu.

Skupu je prisustvovao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji je istaknuo da je svako sjećanje i svako oblježavanje 11. jula u bilo kojem dijelu svijeta bolno i tužno, ali je veoma važno.

"Učiti naše generacije, pogotovo mlade, šta se zaista desilo 11. jula 1995. godine naša je moralna, ljudska, civilizacijska obaveza, pogotovo danas kada još uvijek žive sile zla koje promovišu laž i bore se za laž, pokušavajući zaustaviti istine iz 1995, o presuđenom genocidu u Srebrenici ali i svim drugim nepresuđenim genocidima u našoj zemlji", rekao je Konaković.

Dodao je da je zato bilo vrlo važno da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, uz veliku podršku prijatelja.

Ocijenio je šokantnim veliki otpor i kampanju vlasti u Srbiji, predvođenom predsjednikom Aleksandrom Vučićem, i uz podršku Rusije i Kine, koji su "učinili sve da istina o Srebrenici u toj važnoj instituciji ne izađe na svjetlo dana".

Bh. ministar je naglasio da je najvažniji dio te rezolucije civilizacijska obaveza svih zemalja slobodnog svijeta da u obrazovne programe stave fakte, činjenice i informacije koje govore ko je i kako na svirep način ubio više od 8.000 muškaraca i hiljade i na desetine hiljada civila širom BiH.

Izrazio je zahvalnost bosanskohercegovačkoj zajednici u Saint Louisu što čuva i njeguje veze sa domovinom te educira mlade generacije.

Američka kongresmenka i kopredsjedavajuća Kluba za BiH u Kongresu Cori Bush se također obratila na skupu kod Sebilja u Saint Louisu.

Tom prilikom je naglasila da je ponosna i počastvovana što prisustvuje obilježavanju godišnjice zločina koji se desio prije 29 godina.

"Prisjećamo se 8.372 dječaka i muškarca ubijenih i hiljade žena silovanih i raseljenih tokom genocida u Srebrenici. Moramo im odati počast, njima i njihovim porodicama. Moramo stati protiv genocida i etničkog čišćenja i mržnje u svijetu. Moramo se boriti protiv poricanja genocida i glorificiranja zločinaca bilo gdje u svijetu“, istakla je Bush i dodala da čak i danas postoje sile koje pokušavaju poricati i minimizirati ono što se desilo u Srebrenici.

Poručila je i da se rat i stradanja nikada ne smiju zaboraviti.

Na skupu su se još obratili predsjednik Udruženja preživjelih srebreničkog genocida Mirsad Salihović i imam Selvir Mujanović.

Performans su izveli BH Loyals, dok je ilahiju posvećenu Srebrenici izveo Jusmir Handžić.​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.