NALOŽIO TEMELJITU ISTRAGU

Bajden se obratio nakon razgovora s Trampom: Zahvalan sam što je dobro

Pozivam sve, sve, molim vas, nemojte stvarati pretpostavke o njegovim motivima ili vezama, dodao je

Džo Bajden. Screenshot

N. H.

14.7.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se kratko javnosti s najnovijim informacijama o atentatu na Donalda Trampa (Trump).

Nakon par minuta govora napustio je prostoriju bez da je odgovarao na novinarska pitanja. 

- Sinoć sam razgovarao s Donaldom Trampom. Imali smo kratak i dobar razgovor - rekao je na početku Bajden.

- Iskreno sam zahvalan što je Tramp dobro i što se oporavlja - dodao je.

Kazao je Bajden da "u Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja, niti za bilo kakvo nasilje".

- Što se toga tiče, atentat je u suprotnosti sa svime za šta se kao nacija zalažemo, sa svime. Nije stvar u tome ko smo mi kao nacija. To nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. Jedinstvo je najteži cilj od svih, ali ništa nije važnije od toga - kazao je pa nastavio:

- Još nemamo nikakvih informacija o motivu atentatora. Znamo ko je on. Pozivam sve, sve, molim vas, nemojte stvarati pretpostavke o njegovim motivima ili vezama.

- Neka FBI radi svoj posao, a njihove partnerske agencije neka rade svoj posao. Naložio sam da ova istraga bude temeljita i brza, a istražitelji će imati sve resurse koji su im potrebni da to obave - dodao je.

- Tramp, kao bivši predsjednik i kandidat Republikanske stranke, već je dobio povećan nivo sigurnosti i bio sam dosljedan u svojim uputama Tajnoj službi da mu osiguram sve resurse, sposobnosti i zaštitne mjere potrebne kako bi se osigurala njegova kontinuirana sigurnost - rekao je Džo Bajden.

- Drugo, naredio sam šefu Tajne službe da pregleda sve sigurnosne mjere za... Republikansku nacionalnu konvenciju, koja je zakazana za sutra.

I treće, uputio sam neovisnu istragu nacionalne sigurnosti na jučerašnjem skupu kako bismo procijenili što se tačno dogodilo, a rezultate tog neovisnog pregleda podijelit ćemo i s američkim narodom - rekao je Bajden.

- Moramo se ujediniti kao nacija - zaključio je Bajden i otišao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.