SKEPTICIZAM OBIJU STRANA

Jedna od teorija: Atentat na Trampa se uklapa u njegov narativ da je žrtva i da mu je ukraden drugi mandat

Mnogi korisnici društvenih mreža spremno su prihvatili teorije zavjere

Tramp je iz ovog incidenta izašao kao pobjednik. AP Photo/Evan Vucci

Dž. R.

15.7.2024

Prije dva dana, u subotu, desio se pokušaj ubistva Donalda Trampa (Trump) kojem je metak samo okrznuo uho, ali nanio smrtne povrede jednoj osobi iz publike.

Izrazili zabrinutost

Nekoliko sati kasnije, na kratkoj press konferenciji, predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) osudio je pucnjavu i izrazio suosjećanje sa svojim protivnikom, nazvavši ga „Donald“ u rijetkom prekidu neprijateljstva između dvojice predsjedničkih kandidata, piše za Al Jazeeru Kristofer Rouds (Christopher Rhodes), profesor koji predaje na Harvardu i na Bostonskom univerzitetu.

Vodeće ličnosti iz svijeta i politike i politički komentatori također su odmah izrazili zabrinutost za Trampa i druge žrtve i osudili ovaj čin političkog nasilja.

Nasuprot tome, mnogi korisnici društvenih mreža spremno su prihvatili teorije zavjere. Trampovi kritičari su spekulirali da je pucnjava iscenirana, dok su njegove pristalice sumnjale na ljevičarski napad, čak i nakon što je FBI identifikovao preminulog napadača kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa (Thomas Matthew Crooks), registrovanog republikanca.

Duboke podjele

Skepticizam na obje strane političkog spektra predstavlja duboke političke podjele koje postoje u SAD. Obje predsjedničke kampanje će bez sumnje nastojati izvući što više iz ovog incidenta u narednim danima. Ali, u potrazi za političkim poenima, one ne bi trebale zanemariti veliku eskalaciju političkog nasilja kojom se potrebno što prije pozabaviti.

Tramp je iz ovog incidenta izašao kao pobjednik. Dok su ga sigurnosni agenti pratili s pozornice, prkosno je podigao šaku u zrak dok su njegove pristalice uzvikivale „SAD, SAD!“ 

Ironija je u tome da Bajdenova kampanja upravo i želi preusmjeriti pažnju na Trampa. Fokus na sposobnostima aktuelnog predsjednika za obavljanje dužnosti i njegovim kognitivnim sposobnostima umanjio mu je podršku.

Iz Bajdenovog tabora se sada nadaju da će sva pažnja usmjerena na Trampa naglasiti njegov ekstremizam, pravne probleme i krajnje desničarsku agendu njegove stranke, detaljno razrađenu u opsežnom planu Projekat 2025, od kojeg se bezuspješno pokušao distancirati. Demokrate vjeruju da bi to moglo potaknuti neodlučne birače da se udalje od njega.

Poticao nasilje

Iako je Tramp žrtva ovog atentata, on je kandidat koji je povezivan s poticanjem političkog nasilja, od njegovih pristalica koje su napale Capitol Hill tokom pobune 6. januara do ismijavanja gotovo smrtonosnog napada čekićem na muža Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) od napadača koji je pokušao oteti kongresmenku.

Zanimljivo je da je bivša predsjednica Zastupničkog doma bila jedna od prvih ličnosti iz svijeta politike koje su komentarisale napad na Trampa.

- Kao jedna od onih čija je porodica bila žrtva političkog nasilja, iz iskustva znam da političko nasilje bilo koje vrste nema mjesta u našem društvu - napisala je na platformi X.

Dok Bajdenova kampanja uživa u pauzi od medijske pažnje usmjerene na predsjednikove kognitivne sposobnosti, Tramp  osnažen ovim incidentom kreće na nacionalnu konvenciju republikanaca gdje će njegova nominacija biti potvrđena. On će, vjerovatno, iskoristiti ovu pozornicu kako bi izvukao maksimum iz atentata.

Neutemeljene tvrdnje

Napad se dobro uklapa u narativ da je Trampu ukraden drugi mandat, da je napadnut i da je žrtva. Od gubitka ponovne izborne kampanje 2020. godine, on se predstavlja kao meta Bajdenove administracije, iznoseći neutemeljene tvrdnje o „miješanju u izbore“ i prikazujući sve pravne slučajeve pokrenute protiv njega kao politički progon.

Tramp je čak tvrdio da je upad FBI-a 2022. u njegovu rezidenciju Mar-a-Lago, kako bi vratili povjerljive dokumente bio pokušaj federalaca da ga ubiju.

Trampova baza brzo reaguje na bilo koji čin koji doživljava kao štetan po njega. Naprimjer, nakon što ga je porota u Njujorku u maju osudila za krivična djela, njegove pristalice su pozivale na napade na porotnike, smrt sudiji i nerede.

Novinari koji su bili na mjestu događaja na predizbornom skupu u subotu izvijestili su o prijetnjama i provokacijama iz publike odmah nakon incidenta. Reporter za Axios čak je vidio neke Trampove pristalice kako pokušavaju provaliti u medijski prostor prije nego što su ih zaustavili zaštitari.

Do sada je Trampova retorika bila blaga. Pozvao je na jedinstvo i da se „ne dozvoli zlu da pobijedi“. S obzirom na to da on ostvaruje poene na teorijama zavjere i polarizirajućim porukama, ostaje da se vidi hoće li odvratiti svoju bazu od njih nakon pucnjave.

Lične ambicije

Tramp ima priliku staviti mir i sigurnosti u državi ispred ličnih ambicija. Možda će mu ovaj bliski susret s mogućom smrću promijeniti perspektivu kada je riječ o huškanju svojih pristalica.

U suprotnom, subotnja pucnjava mogla bi biti početak izuzetno opasnih vremena za Ameriku. Vidjeli smo njegove pristalice kako se upuštaju u masovno nasilje 6. januara zbog zamišljene nepravde. Bilo je i drugih aktera, kao što su desničarske organizacije poput Proud Boysa, koji su se upuštali u političko nasilje i raznih pojedinačnih fanatika koji su počinili masovne pucnjave i druge napade.

Širenje teorija zavjere i apokaliptične retorike unutar desnice potaklo je takve nasilne postupke. Pokušaj atentata može doliti ulje na vatru nasilnog radikalizma.

Zato je ključno da se Tramp i njegovi republikanski saveznici, kao i Biden i demokrate, pozabave sve većom polarizacijom u državi. Političko nasilje ne smije postati svakodnevnica američke politike.

Subotnja pucnjava je bila tragedija, a taj dan je zamalo postao jedan od najmračnijih dana u američkoj historiji. Bila je to i prelomna tačka ovogodišnje predsjedničke utrke i prirode naše politike. Sadašnji i bivši predsjednik imaju priliku zaustaviti ovu eskalaciju tenzija unutar američkog društva i pomoći osigurati da mir i pristojnost prevladaju u američkoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.