ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Lavrov: Ono što Izrael radi u Gazi je kolektivno kažnjavanje

On je govoreći na konfereciji za novinare u sjedištu UN-a u Njujorku rekao da nije sprovedena nijedna rezolucija rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

Lavrov: Kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Anadolija

Anadolija

18.7.2024

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je ono što Izrael čini u Gazi kolektivno kažnjavanje, što je protivno međunarodnom humanitarnom pravu, javlja Anadolu.

Ističući da "međunarodna zajednica nije reagovala na situaciju u Gazi", Lavrov je govoreći na konfereciji za novinare u sjedištu UN-a u Njujorku rekao da nije sprovedena nijedna rezolucija rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju.

Navodeći da su napadi od 7. oktobra neprihvatljivi, Lavrov je rekao: "Ono što Izrael radi u Gazi je kolektivno kažnjavanje."

Naglasio je da kolektivno kažnjavanje predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, te dodao: "Ne možete se protiv kršenja boriti činjenjem drugih kršenja."

Optužujući ured generalnog sekretara UN-a za primjenu "dvostrukih standarda", Lavrov je istaknuo da kada se govori o napadima na Gazu, nisu jasno rekli ko je izvršio napad, ali kada je riječ o Ukrajini, odmah su okrivili Rusiju.

Lavrov je naglasio obavezu osoblja UN-a da budu nepristrani prema svim članicama.

Upitan o napetosti na Bliskom istoku i mogućnosti uplitanja Irana, Lavrov je rekao: "Iran ne želi povećavati napetosti, Izrael želi."

Lavrov je rekao i to da je i Hezbollah djelovao suzdržano, ali SAD i Izrael pokušavaju potpiriti sukob i započeti "sveobuhvatni rat".

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da bi Zapad trebao učiniti sve potrebne napore za smanjenje napetosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.