BLISKI ISTOK

Izraelske snage napale središnji dio Pojasa Gaze, ubile devet Palestinaca

U Rafahu, gdje su medicinari saopćili da su dvije osobe ubijene u zračnom udaru, tenkovi su izvršili napad na sjeverni dio grada

Napadi na Gazu se nastavljaju. Anadolija

FENA

18.7.2024

Izraelske snage napale su područja u središnjem pojasu Gaze u srijedu, ubijajući najmanje devet Palestinaca, saopćili su zdravstveni zvaničnici, dok su izraelski tenkovi izvršili ograničeno napredovanje dalje prema Rafahu na jugu enklave.

U posljednja 24 sata u izraelskim je napadima ubijen najmanje 81 Palestinac, a 198 ih je ranjeno, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze. Ministarstvo ne pravi razliku između boraca i civila u svom ažuriranju broja žrtava.

U Rafahu, gdje su medicinari saopćili da su dvije osobe ubijene u zračnom udaru, tenkovi su izvršili napad na sjeverni dio grada prije nego što su se povukli, u taktici koju su izraelske snage koristile u drugim područjima prije nego što su krenule u dublje prodore.

Izraelska vojska je saopćila da trupe "nastavljaju preciznu operativnu aktivnost temeljenu na obavještajnim podacima u području Rafaha".

Vojska navodi da je eliminirala ono što je nazvala terorističkom ćelijom i minobacačem koji je korišten za napade na vojnike.

Dodaje da je u zračnim udarima pogođeno 25 ciljeva širom Pojasa Gaze tokom proteklog dana i da trupe nastavljaju djelovati u središnjem području, djelimično kako bi demontirale strukture korištene za promatranje vojnika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.