USPON LARE TRAMP

Ko je snaha Donalda Trampa: Omekšala srca i oduševila pristalice republikanske stranke

Ona se fokusirala na blažu stranu bivšeg predsjednika pričajući o njegovoj ulozi djeda

Tramp: Iskoristila udarni termin na konvenciji. AP

Dž. R.

18.7.2024

Kada je Lara Tramp (Trump) u utorak uvečer stupila na centralnu binu na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, bio je to trenutak koji je simbolizirao "promjenu straže" u porodici Tramp koja se desila od njegovog poraza na predsjedničkim izborima 2020. godine, piše BBC.

Blaža strana

U crnoj haljini i sa svjetlucavom značkom američke zastave, iskoristila je trenutak u udarnom terminu da predstavi glasačima blažu stranu svog svekra, fokusirajući se na njegovu ulogu djeda dvoje male djece.

Stranačke pristalice su bili oduševljeni dok je podizala šaku i pričala o atentatu u subotu, oponašajući Trampove postupke na skupu u Batleru, Pensilvanija, nakon što je metak za dlaku promašio njegovu glavu.

- Možda ste u subotu vidjeli stranu Donalda Trampa za koju niste bili sigurni da postoji, sve dok je niste vidjeli svojim očima - rekla je okupljenima.

Lara Tramp ima 41 godinu i sada je potpredsjednica Republikanske partije. Lično je izabrana za tu ulogu od strane svog svekra dok se on kandidira za još jedan mandat u Bijeloj kući i stoji na čelu partijskog aparata koji je čvrsto pod njegovom kontrolom.

Najutjecajnije figure

Lara Tramp, njen muž Erik i njegov stariji brat Don Džunior (Junior), isplivali su kao vodeći glasovi porodice u Trampovoj kampanji protiv predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), i oni su neke od najutjecajnijih figura u njegovoj političkoj orbiti.

Za razliku od njih, Ivanka Tramp, najstarija Trampova kćerka, i njen muž - moćni par koji je uživao visoke pozicije u Bijeloj kući nakon Trampove pobjede 2016. godine, držali su se podalje od politike u posljednje četiri godine.

Lara je bila prvi član porodice koji je zvanično govorio na ovoj konvenciji i njeno prisustvo je izazvalo interesovanje ne samo za njenu ulogu u porodici, već i za bilo kakve dalje političke ambicije.

Dugogodišnji posmatrači očekuju da će značaj Lare Tramp u porodici samo rasti.

- Njen govor bio je njeno predstavljanje naciji na veliki način jer, iako je imala uloge u kampanjama ranije i iako je bila dio Trampovog unutrašnjeg kruga i porodične orbite posljednjih osam godina, ovo je prvi put da je postavljena u ulozi koja ima stvarnu moć unutar Republikanske partije - rekao je Erik Kortelesa, novinar koji je nedavno intervjuirao Laru Tramp za časopis Time.

Oživjela stranku

Mišel Merel (Michel), republikanska članica državnog komiteta za okrug Brouard na Floridi, rekla je da je imenovanje Lare Tramp u RNC donijelo "ogromnu razliku."

- Prikupljanje sredstava je otišlo kroz krov. Nismo se baš dobro snalazili prije toga. Promjena u rukovodstvu je bila ključna razlika. To je ponovo oživjelo stranku, zaista jeste - rekla je.

Erik i Don Mlađi su stalno prisutni oko svog oca i okupili su se oko njega od pokušaja atentata. Takođe su navodno bili među najglasnijima kada je trebalo izabrati Džej Di Vensa (J.D. Vance) za Trampovog kandidata za potpredsjednika.

Don Džunior, miljenik baze Make America Great Again (MAGA), djelovao je emotivno u ponedeljak uvečer kada je Donald Tramp ušao u konvencijsku dvoranu uz herojski doček.

Govoreći na događaju na marginama konvencije, harizmatično je govorio o očevoj mekšoj strani i kao njegova snaha predstavio ga je kao djeda i porodičnog čovjeka.

To je javna strategija komunikacije koja pokušava da ublaži demokratske napade na Trampa kao autoritarnu prijetnju demokratiji ako se vrati na funkciju.

- Imamo možda razgovore koji mijenjaju svijet, a on prekida i priča o svojim unucima 15 minuta - rekao je Don Džunior prisutnima.

Ali, naglašavanje jedinstva i ljubavi u porodici ne skriva činjenicu da neki ključni članovi do sada nisu bili prisutni na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Trampova supruga Melanija rijetko se pojavljuje u javnosti sa mužem i nije viđena javno uz njega od pucnjave na mitingu.

Njihov sin Baron također se još nije pojavio na konvenciji. Držan je van oka javnosti godinama, ali je dobio ovacije na nedavnom Trampovom mitingu u Majamiju, signalizirajući da bi i on mogao imati političku budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.