ZASTUPNICA U SKUPŠTINI KS

Gavrankapetanović-Smailbegović za "Avaz": U najtežem periodu za zdravstvo Federalni zavod novac troši na stvari koje nisu prioritet

Od ukupno 164 novih, inovativnih lijekova registriranih u EU proteklih pet godina samo 12 je dostupno u BiH, kazala je

Gavrankapetanović-Smailbegović. Facebook

Alen Bajramovic

20.7.2024

Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao je u Mostaru ugovor o saradnji sa Udruženjem građana Foto klub Mostar, koji za cilj ima "razvoj i unaprjeđenje saradnje u jačanju svijesti i informiranju javnosti u vezi sa prevencijom faktora rizika po zdravlje i promocijom zdravlja stanovništva". 

Federalni zavod i Foto klub Mostar tako su, pored ostalog, dogovorili organiziranje zajedničkih izložbi i drugih promotivnih događaja, zajedničkih nagradnih natječaja za školsku djecu i mlade za izradu najboljih fotografija i drugih kreativnih rješenja koja promoviraju teme iz oblasti javnog zdravlja, te zajedničkih radionica za zaposlene u zavodima za javno zdravstvo i drugim partnerskim ustanovama i organizacijama.

Na ovu informaciju reagirala je poslanica u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, koja podsjeća na ogromne probleme u zdravstvenom sistemu.

- Fond solidarnosti nema novca da obezbijedi terapiju najtežim bolesnicima, imamo duge liste čekanja, lista lijekova nije revidirana već pet godina, od ukupno 164 novih, inovativnih lijekova registriranih u EU proteklih pet godina samo 12 je dostupno u BiH ... U najtežem periodu za naš zdravstveni sistem dolazi nam vijest da je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa UG Foto klub Mostar za promociju zdravlja. Dokle ćemo gledati da naši bolesnici umiru zbog nedostatka terapije i trošenje našeg novca na stvari koje u ovom teškom momentu ne smiju biti prioritet?! - kaže Gavrankapetanović-Smailbegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.