NAKON NAPADA NA JEMEN

Lider marokanskog PJD-a Benkirane: Izrael je prijetnja svim arapskim državama

Palestinu moramo podržiti i ne smijemo je nikada ostaviti - dodao je

Lider marokanskog PJD-a Benkirane. Anadolija

Anadolija

21.7.2024

Predsjednik opozicione Partije pravde i razvoja (PJD) u Maroku i bivši premijer Abdelilah Benkirane izjavio je da Izrael "predstavlja prijetnju svim arapskim državama", javlja Anadolija.

Benkirane je u obraćanju u sjedištu PJD-a u glavnom gradu Rabatu, nakon izraelskog napada na jemenski grad Al Hudaydah, kazao da je ključno podržati Palestinu.

- Palestinu moramo podržiti i ne smijemo je nikada ostaviti - dodao je.

Benkirane je potom ukazao na opasnost koja dolazi od Izraela.

- Izrael, koji ne samo da prijeti svim Palestincima u Palestini, već predstavlja prijetnju svim arapskim zemljama - rekao je on.

Predsjednik izraelskog parlamenta Amir Ohana objavio je na društvenim mrežama fotografiju požara koji su izbili nakon napada u Al-Hudaydahu te napisao: "Ovo je poruka cijelom Bliskom istoku".

Broj poginulih u izraelskim napadima na luku Al-Hudaydah u zapadnom Jemenu povećan je na šest, a 83 osobe su povrijeđene, saopštila je grupa Huti u nedjelju.

Izraelski avioni su u subotu izveli vazdušne napade na rezervoare goriva i elektranu u luci Al-Hudaydah.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za zračne napade, dok ih je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kao "direktan odgovor" na napad Huta dronom na Tel Aviv u petak, u kojem je ubijen jedan Izraelac i ranjeno desetero.

Američki zvaničnici rekli su privatnom izraelskom kanalu "Channel 12" da je Tel Aviv izveo napad na Al-Hudaydah samostalno, bez ikakvog vojnog angažmana Washingtona. To je bio prvi direktni izraelski odgovor na nedavne napade Huta.

Huti raketama i dronovima gađaju brodove koji su na bilo koji način povezani s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu u znak solidarnosti s Gazom, koja je pod razornim izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.