TOKOM POSJETE NETANJAHUA

Zvaničnici Bijele kuće: Izrael i Hamas bliže sporazumu nego ikada

Imamo mnogo toga da razgovaramo, rekao je Bajden

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu. AP

N. Aj.

26.7.2024

Zvaničnici Bijele kuće poručili su kako su Izrael i Hamas sada bliži nego ranije postizanju sporazuma o prekidu vatre.

Premijer Izraela boravi u Vašingtonu gdje se sastao s predsjednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) i potpredsjednicom Kamalom Haris (Harris). Razgovarali su o okončanju devetomjesečnog sukoba u Gazi.

Upravo ovi razgovori došli su usred političkih previranja bez presedana u SAD i domaćeg pritiska na izraelskog premijera da spasi desetine taoca koji su još uvijek u zarobljeništvu nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

- Imamo mnogo toga da razgovaramo - rekao je Bajden, kada je poželio dobrodošlicu Netanjahuu u Ovalnu kancelariju.

Zahvalio se Netanyahuu i napomenuo da je njegov prvi sastanak s izraelskom premijerkom Goldom Meir bio 1973. godine, ubrzo nakon što je izabran u Senat.

Očekivalo se da će Bajden izvršiti pritisak na Netanjahua da se obaveže na barem prvu fazu trodijelnog sporazuma prema kojem bi neki taoci bili oslobođeni u zamjenu za privremeni prekid vatre. Visoki zvaničnik administracije rekao je da je dogovoren okvir za sporazum, ali da "ozbiljna pitanja implementacije ... još uvijek moraju biti riješena".

Na konferenciji za novinare Džon Kirbi (John Kirby), glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost je rekao da se praznine u sporazumu o prekidu vatre mogu prevazići.

- Moramo uskoro stići tamo. Sada smo bliži nego što smo bili ranije. Obje strane moraju praviti kompromise - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.