U TEKSASU

Uhapšeni meksički narkobos El Majo i El Čapov sin: Krijumčarili fentanil

DEA je nudila nagradu do 15 miliona dolara za Zambadino hapšenje

El Majo i El Čapov sin. Times

N. Aj.

26.7.2024

Meksički narkobos Ismail Zambada (Ismael) s nadimkom El Majo (El Mayo) i sin njegovog bivšeg partnera Hoakina Guzmana (Joaquin) odnosno El Čapo (El Chapo) uhapšeni su jučer u El Pasu u Teksasu.

Zambada (76) je osnovao kriminalnu organizaciju s El Čapom, koji je trenutno u zatvoru u SAD.

U februaru, američki tužioci optužili su Zambadu za zavjeru za proizvodnju i distribuciju fentanila, droge snažnije od heroina koja se okrivljuje za američku krizu s opioidima.

- Ministarstvo pravosuđa SAD privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa, jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za krijumčarenje droge u svijetu - navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

- El Majo i Guzman Lopez pridružuju se rastućoj listi vođa kartela Sinaloa i saradnika koje Ministarstvo pravde smatra odgovornim u Sjedinjenim Američkim Državama. Fentanil je najsmrtonosnija prijetnja drogom s kojom se naša zemlja ikada suočila, a Ministarstvo pravde SAD neće mirovati dok svaki pojedini vođa kartela, član i saradnik odgovoran za trovanje naših zajednica ne bude pozvan na odgovornost - rekao je američki državni tužilac Merik Garlend (Merrick Garland).

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da su Zambada i Guzman Lopez privedeni nakon slijetanja privatnim avionom gdje ih je dočekala DEA.

Američki tužioci kažu da je kartel Sinaloa najveći dobavljač droge u SAD.

Nagrada za informacije o El Majou. State Department

Prema ranijim podacima, fentanil je vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 45 godina. Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) nudila je nagradu do 15 miliona dolara za Zambadino hapšenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.