UTRKA ZA PREDSJEDNIKA SAD

Haris ipak dobila podršku Baraka Obame: "Učinimo sve što možemo da uđemo u Ovalni ured"

Mišel Obama je Haris poručila da je ponosna na nju, i da se radi o historijskim koracima

Haris i Obama. NBC News

N. Aj.

26.7.2024

Barak Obama (Barack) podržao je Kamalu Haris (Harris) kao demokratsku kandidatkinju za predsjednicu SAD, što znači da je trenutna potpredsjednica dobila podršku svih stranačkih politički aktivnih osoba visokog profila za svoju kandidaturu za Bijelu kuću.

Ova vijest dolazi danima nakon što su svjetski mediji prenosili da Obama ne podržava Haris jer navodno smatra da ne može pobijediti Donalda Trampa (Trump).

Bivši predsjednik očito je uskratio svoju podršku odmah nakon odluke aktualnog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se povuče iz kampanje, a isprva se vjerovalo da će dati prednost otvorenoj utrci za nominaciju na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u augustu.

Međutim, Haris je dobila podršku Bila (Bill) i Hilari Klinton (Hillary Clinton), Nensi Pelosi (Nancy), kao i niza državnih guvernera i najviših demokrata u Kongresu te samog Bajdena, pa je i doo svoj glas što predstavlja veliki poticaj za potpredsjednicu.

Obami se pridružila i njegova supruga Mišel (Michelle), bivša prva dama, u telefonskom razgovoru s Haris koji je njena kampanja u petak snimila i objavila. U videu se vidi Haris kako sluša bračni par Obama na iPhoneu u desnoj ruci.

Mišel Obama je Haris poručila da je ponosna na nju, i da se radi o historijskim koracima.

- Nazvali smo da kažemo da Mišel i ja ne možemo biti ponosniji što te podržavamo i činimo sve što možemo da prođemo kroz ove izbore i uđemo u Ovalni ured - kazao je bivši predsjednik.

Uz smiješak, stojeći blizu vozila, Haris je odgovorila kako joj podrška znači mnogo.

- Ali najviše od svega, samo vam želim reći da riječi koje ste izgovorili i prijateljstvo koje ste pružali svih svih ovih godina znače više nego što mogu izraziti. Pa hvala vam oboma - dodala je Haris.

Obama je bio prvi afroamerički predsjednik i podržava kandidatkinju koja će, ako pobijedi Donalda Trampa u novembru, postati prva žena, afroamerikanka i prva osoba južnoazijskog porijekla koja će služiti kao predsjednica.

Haris je smanjila razliku s Trampom u anketama javnog mnijenja, na 48 posto prema 47% prema anketi New York Timesa/Siena Collegea. Tramp je u ovoj anketi nakon debate vodio pred Bajdenom za šest postotnih bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.