DRUGA POSJETA

Kubanci pucali u znak dobrodošlice: Ruski ratni brodovi stigli na Kubu

Prema informacijama Ministarstva revolucionarnih oružanih snaga Kube ruski brodovi će se u ovoj luci zadržati sve do 30. jula

Uplovljavanje broda. Twitter

Z. K.

27.7.2024

Stanovnici Havane danas drugi put u zadnja dva mjeseca s obale posmatraju dolazak ruskih ratnih brodova u posjet, koji Kuba naziva rutinskim. Kubanske vlasti su u znak dobrodošlice pucale u zrak dok su brodovi uplovljavali u zaljev. Dolazak flote pratili su i rijetki ruski stanovnici Havane.

Prema informacijama Ministarstva revolucionarnih oružanih snaga Kube ruski brodovi će se u ovoj luci zadržati sve do 30. jula.

- Posjete pomorskih jedinica iz drugih zemalja historijska s praksa revolucionarne vlasti održavajući tako odnose prijateljstva i saradnje - naveli su iz ministarstva.

Kako pišu kubanski mediji, u luku su uplovili patrolni brod "Neustrašivi" te naftni tanker "Jelnja" i školski brod "Smolni".

- Ruski mornari će tokom boravka na Kubi posjetiti glavnokomandujućeg republičke mornarice, guvernera Havane, a bit će organizovan i obilazak historijskih i kulturnih mjesta glavnog grada - saopćeno je.

Ovo je ujedno druga posjeta ruskih ratnih brodova Kubi ovog ljeta. U junu su brodovi ruske Sjeverne flote izveli vojne vježbe u Karipskom moru, a saradnja je naročito intenzivirana uslijed sve napetijih odnosa Rusije sa Zapadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.