U ATINI

Umro princ Mihael od Grčke

Bio je poznat kao historičar i pisac pod pseudonimom Mišel de Gres

Mihael, princ od Grčke i Danske. Wikimedia

N. Aj.

28.7.2024

Mihael, princ od Grčke i Danske, preminuo je u 85. godini u bolnici u Atini.

Bio je poznat kao historičar i pisac pod pseudonimom Mišel de Gres. Bio je jedini živi unuk Džordža I. Njegov otac, princ Kristofer, bio je kraljev peti sin, a majka Fransoaza Orleanska, iz kuće Burbona. Iako su bili istih godina, on je bio stric bivšeg kralja Konstantina.

Oženio se umjetnicom Marinom Karelom, kćerkom industrijalca Teodorosa Karele. Zajedno su imali dvije kćerke, princezu Aleksandru i princezu Olgu. Izgubio je oca kada je imao samo godinu.

Odrastao je u Maroku i Španiji, a kasnije studirao u Francuskoj, ali je uvijek volio Grčku i njenu historiju.

Svoje vojne dužnosti ispunjavao je u konjičko-tenkovskom korpusu. Dugo je živio u Grčkoj i posljednjih godina je svoje vrijeme dijelio između svoje domovine i inostranstva. Princ Mihailo je bio jedini član grčke kraljevske porodice koji nije napustio Grčku poslije protuudara u decembru 1967., kada je tadašnji kralj Konstantin pokušao da zbaci huntu.

Bio je i jedini član grčke kraljevske porodice koji je imao grčko državljanstvo. Mihael je stekao međunarodno priznanje kao autor desetina bestselera, kombinujući svoje historijsko znanje s književnim narativom. Njegova karijera je započela 1970. godine, fokusirao se na historijske teme i pokrivao širok raspon od Grčke, Otomanskog carstva, do Luja i careva.

Detalji njegove sahrane još nisu objavljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.