POTVRDIO REUTERS

Sastanak visokih zvaničnika Irana, Libana, Iraka i Jemena: Razgovarat će o odmazdi

U Teheranu je postavljen plakat sa upućenom prijetnjom Izraelu uz poruku na hebrejskom jeziku

Hamenei: Naredio direktan udar. Facebook

Dž. R.

1.8.2024

Najviši iranski zvaničnici sastat će se danas s predstavnicima iranskih regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj osveti Izraelu nakon ubistva vođe Hamasa u Teheranu, potvrđeno je za Reuters od strane pet izvora.

Nakon ubistva Ismaila Hanijeha (Haniyeh) u Teheranu, ali i višeg komandanta Hezbollaha u Bejrutu, stvorio se veliki rizik proširenja sukoba između Izraela i Irana.

Duga historija

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Hanijeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Upućene prijetnje

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei (Khamenei), jučer je izdao naredbu Iranu da direktno udari na Izrael kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa u Teheranu.

U Teheranu je jučer postavljen i plakat sa upućenom prijetnjom Izraelu uz poruku na hebrejskom jeziku.

- Očekujte smrtnu kaznu - natpis je koji je uočen na plakatu, a na njega je postavljena i fotografija Hanijeha kao i džamija Al-Aqsa u Jerusalemu koja se nalazi u pozadini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.