VLAŠIĆ

Čuvanje sjećanja na herojsku borbu i pobjede: Danas svečano otvaranje spomenika generalu Alagiću

Ovaj posljednji u nizu spomenika je svakako najveći i najljepši, kazao je Dautović

Nalazi se na platou Vlašića. Facebook

4.8.2024

U okviru manifestacije “Dani pobjede, dani ponosa - Ljuta greda 2024”, danas, s početkom u 11 sati bit će upriličeno otvaranje spomenika “General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda“ na Vlašiću.

Najveća pobjeda

Ova manifestacija, čiji je cilj čuvanje sjećanja na herojsku borbu i pobjede, privlači veliki broj posjetilaca svake godine i predstavlja važan događaj za lokalnu zajednicu. Organizatori su najavili bogat kulturni i edukativni program, a svečano otvaranje spomenika će biti centralni događaj manifestacije.

- Mi smo na prostoru općine Travnik, kada su u pitanju kultura sjećanja i spomeničko obilježavanje, napravili već tri spomenika, jedan je na Meokrnju, drugi na Galici, a treći je jarbol na Paljeniku. S ovim četvrtim spomenikom mi završavamo taj spomenički niz koji je vezan za plato Vlašića - kazao je za "Avaz“ Kenan Dautović, načelnik Travnika.

Dautović: Posebno mjesto. Facebook

Simbolika svega ovoga je u tome, dodaje, što je „Vlašićka operacija“ jedna od najvećih pobjeda Armije RBiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, odakle su, na neki način, krenuli "Bosansko proljeće“ i oslobađanje naše domovine u toku 1995. godine.

Sedam stećaka

Ovaj posljednji u nizu spomenik, dodaje Dautović, svakako je najveći i najljepši. To je "Ljiljan“, koji je visok 17 metara i koji oko sebe ima sedam stećaka koji simboliziraju sedam korpusa Armije RBiH. Organizator manifestacije je Udruženje 306 brigade Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH. Spomenik će nositi ime rahmetli generala Mehmeda Alagića.

"Ljiljan“ je visok 17 metara. Facebook

- Zbog toga što je rahmetli general Mehmed Alagić, koji je bio komandant 7. korpusa Armije RBiH, bio motivator i onaj čijom zaslugom je oslobođena planina Vlašić, zaslužio je posebno mjesto u historiji BiH i njenog naroda. Zaslužio je ovaj spomenik - kazao je Dautović.

Mjesto druženja

- Spomenik "General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda“ je dio jednog većeg spomeničkog kompleksa koji se zove "Park mira i slobode“, u kojem će biti i sportsko-rekreativni sadržaji. 

Otvaranje u 11 sati. Facebook

Naša ideja je da kroz kulturu sjećanja zapravo omogućimo svima koji će dolaziti tu da slušaju časove historije, da napravimo to jednim mjestom druženja i neprekidnog podsjećanja na herojstvo naših saboraca iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata - naveo je Dautović.

Spomenik će otvoriti članovi porodice generala Mehmeda Alagića, a pokrovitelji manifestacije su Denis Bećirović i Željko Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.