MANJA ŠTETA

Huti izveli raketni napad na kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Kompletna posada na brodu je sigurna

Nisu ponudili objašnjenje za pauzu. Anadolija

FENA

5.8.2024

U raketnom napadu jemenskih pobunjenih Huta pogođen je kontejnerski brod pod liberijskom zastavom koji je plovio kroz Adenski zaliv, saopćile su vlasti, što je prvi napad te grupe otkako su izraelski zračni napadi bili usmjereni na njih.

Duža pauza

Huti nisu ponudili nikakvo objašnjenje za dvosedmičnu pauzu u svojim napadima na brodove kroz koridor Crvenog mora, koji su doživjeli slična usporavanja od početka napada u novembru zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Nastavak napada dolazi, međutim, nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeha) u Iranu, glavnog saveznika Huta, u jeku novih tenzija zbog prerastanja rata u regionalni sukob.

Pobunjenici su u saopćenju naveli da su u nedjelju oborili još jednu američku špijunsku letjelicu, a kasnije su objavili fotografije olupine letjelice na obronku planine.

Napad se desio oko 225 kilometara jugoistočno od Adena u dijelu Adenskog zaliva koji je doživio brojne napade Huta u prošlosti. Napadnut je kontejnerski brod Groton tačno iznad vodene linije, uzrokujući manju štetu, saopćio je Zajednički pomorski informatvni centar,((JMIC) multinacionalna koalicija koju nadzire američka mornarica. Raniji raketni napad promašio je brod, naveo je JMIC.

Kompletna posada na brodu je sigurna - saopćio je taj centar.

Preuzeli odgovornost

Prijavljeno je da je brod skrenuo u obližnju luku. Groton je napustio Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prema Jeddahu.

Jahja Sari (Yahya Saree), vojni portparol Huta, preuzeo je odgovornost za napad u unaprijed snimljenoj izjavi u nedjelju poslijepodne.

Pobunjenici su projektilima i dronovima napali više od 70 plovila u kojim su ubijena četiri mornara. Otada su zaplijenili jedno plovilo i potopili dva. Ostale projektile i bespilotne letjelice presrela je koalicija pod američkim vodstvom u Crvenom moru ili su ih oborili prije nego što su ostvarili ciljeve, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.