NIJE DOBRO

Šef norveške diplomatije pozvao građane da odmah napuste Liban

Ako se aerodrom u Bejrutu zatvori, bit će vrlo teško napustiti Liban

Šef diplomatije Norveške. Fena

FENA

6.8.2024

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide uputio je apel norveškim građanima koji se trenutno nalaze u Libanu da odmah napuste zemlju zbog eskalacije sigurnosne situacije.

- Sigurnosna situacija u Libanu je ozbiljna i mogla bi se brzo dodatno pogoršati. Mogućnosti putovanja iz Libana mogle bi prestati u kratkom roku - navodi Eide u saopćenju za javnost u ponedjeljak navečer.

Naglasio je moguće komplikacije koje bi mogle nastati ako se bejrutski aerodrom zatvori, ističući ograničene kapacitete ministarstva vanjskih poslova za pomoć norveškim građanima u takvom scenariju.

- Ako se aerodrom u Bejrutu zatvori, bit će vrlo teško napustiti Liban. U takvoj situaciji, ministarstvo vanjskih poslova imat će veoma malo mogućnosti pomoći norveškim građanima. Već neko vrijeme savjetujemo norveškim građanima u Libanu da napuste tu zemlju - kazao je.

Stotinjak norveških državljana trenutno je registrovano u Libanu, iako bi stvarni broj mogao biti veći. Ministarstvo vanjskih poslova ponovo je pozvalo te građane da se udalje iz zemlje.

Uprkos tome što je nekoliko avioprevoznika otkazalo letove posljednjih dana, neki redovni letovi nastavljaju se s bejrutskog aerodroma, pružajući ograničene mogućnosti odlaska.

U povezanim savjetima za putovanja, norveško ministarstvo vanjskih poslova nedavno je ažuriralo svoje preporuke za Izrael i Palestinu, savjetujući da se ne putuje u obje regije, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.