NAKON GOVORA NASRALAHA

Smotrič: Izrael treba da eliminiše vođu Hezbolaha

Nasralah je u utorak izjavio da će Hezbolah odgovoriti na Šukrovo ubistvo, sam ili u dogovoru s iranskim i jemenskim saveznicima

Bezalel Smotrič. Anadolija

Anadolija

6.8.2024

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič pozvao je u utorak na ubistvo generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

- Izrael ne bi trebao odgovoriti Nasralahu; Izrael treba da eliminiše Nasrallaha - objavio je Smotrič, vođa stranke Religiozni cionizam, na društvenoj mreži X.

Objava je nastala kao odgovor na Nasralahov govor u kojem se zakleo na "značajan i efikasan" odgovor na izraelsko ubistvo istaknute ličnosti Hezbolaha Fuada Šukra.

Izrael je u pojačanoj pripravnosti, očekujući uzvratni udar libanske grupe otpora zbog Šukrovog atentata u napadu na južna predgrađa Bejruta prošlog utorka.

Izrael se priprema i za odgovor Irana, nakon navoda o umiješanosti Tel Aviva u atentat na šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha u iranskoj prijestolnici Teheranu prošle srijede, i iz grupe Huti koju podržava Iran u Jemenu nakon vazdušnih napada na provinciju Al Hudajdah 20. jula.

Nasralah je u utorak izjavio da će Hezbolah odgovoriti na Šukrovo ubistvo, sam ili u dogovoru s iranskim i jemenskim saveznicima. On je sugerisao da je izraelsko iščekivanje odgovora dio kazne.

Upozorio je da bi njegova grupa mogla "u roku od pola sata ili sat" uništiti hemijske, tehnološke i prehrambene fabrike u sjevernom Izraelu, za čije su izgradnje bile potrebne 34 godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.