JASAN STAV

RTRS postavio pitanja State Departmentu zbog kritikovanja vlasti RS, stigao je odgovor

Između ostalo, pitali su da li ambasador SAD u BiH Majkl Marfi ima smjernice za svoj politički angažman ili nastupa samoinicijativno

Zgrada RTRS-a. GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

N. H.

7.8.2024

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini u posljednjim sedmicama javno postavlja pitanja vlastima RS o javnom novcu, sumnjivim transakcijama i privatnim poslovima povezanim s institucijama kojima upravljaju osobe bliske Miloradu Dodiku.

Takva kampanja se nije svidjela Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) iz koje su odlučili pisati State Departmentu.

- Na njihovu vašingtonsku adresu poslali smo deset konkretnih pitanja - naveli su.

Između ostalo, pitali su da li ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) ima smjernice za svoj politički angažman ili nastupa samoinicijativno.

- Hiljadu zašto, nijedno konkretno zato. Tako zvanični Vašington odgovara na jasno definisana pitanja naše Televizije o radu svoga ambasadora u BiH. Gotovo svakodnevno iz američke ambasade u Sarajevu stižu saopštenja u kojima kritikuju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. I postavljaju pitanja. A onda smo i mi odlučili da pitamo. Deset pitanja poslali smo Stejt departmentu - navode iz RTRS-a.

A onda je stigao i odgovor State Departmenta.

- Ambasador Marfi je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsjednika Sjedinjenih Država. On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da bi pomogao u unapređenju integracije BiH u evroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije - navedeno je u odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.