NAJAVILI NAPADE

Napeta situacija u Velikoj Britaniji: Očekuje se obračun desničara i antifašista

Vlada je za borbu protiv nasilnika uspostavila jedinicu od 6.000 specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje

Sporadični nasilni napadi. Mreža X

Dž. R.

7.8.2024

Policija Velike Britanije se priprema za nove antiislamske nerede jer su krajnje desničarske grupe najavile da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje, a kao odgovor na to i antifašistički demonstranti su također najavili svoje skupove.

Iskoristili zločin

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija uz sporadične nasilne izgrede otkako je prošle sedmice 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u sjeverozapadnom engleskom gradu Southportu.

Protuimigrantske i proislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, potaknuvši time nerede u nizu gradova.

Ne protestuje se samo u Engleskoj. Šest osoba uhapšeno je sinoć u Belfastu nakon što je policija treću večer zaredom reagirala zbog napada, uništavanja i paleži.

Brojna hapšenja

Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) saopćila je da je uhapsila trojicu tinejdžera, dvojicu od 16 i jednog od 14 godina, jer su sudjelovali u neredima. Još tri muškarca u dobi od 26, 28 i 41 godinu također su uhapšeni zbog sumnje da su počinili kaznena djela nanošenja štete.

Pomoćnica direktora policije Melani Džouns (Melanie Jones) nazvala je scene u Belfastu kao sramotu i rekla da im nije mjesto u Sjevernoj Irskoj. Najavila je da će istražni tim za javni red pregledati snimke kako bi identificirao one koji su uključeni u nerede te one koji organiziraju i orkestriraju nasilje.

- Izravno apeliram na javnost, ne dopustite da se ti kriminalci skrivaju u vašoj zajednici - navela je. 

Tipična objava

Antirasističke i antifašističke skupine najavile su protuproteste u gradovima širom zemlje. 

- Rasistički šljam pokušat će napasti ured imigracijskog pravnika. Nećemo dopustiti da se to dogodi – ponesite maske za lice - jedna je od tipičnih objava protuprotestanata, u ovom slučaju u obalnom gradu Brightonu.

Vlada je za borbu protiv nasilnika uspostavila jedinicu od 6.000 specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje. 

- Ova zemlja suočava se s jednim od najgorih izljeva nasilnih izgreda u posljednjem desetljeću - rekao je Endi Velentajn (Andy Valentine), zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

Dodao je da se to neće tolerisati na ulicama i da će biti korištene sve dostupne snage, taktike i alati kako bi se spriječili novi neredi.

Starmer je objavio da je dosad uhapšeno više od 400 ljudi, a 100 ih je optuženo, te da uskoro očekuje i prve presude. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.