"PALO" 17 OSOBA

Operacija "Tavan": U Španiji uhapšena banda iz BiH, naredna meta bile im Olimpijske igre u Parizu

Policija je danas upala na dvije lokacije u Madridu i Valensiji i zaplijenila dva skupocjena automobila i 100.000 evra u gotovini

Akcija španske policije. Policia Nacional

E. Ć.

7.8.2024

Službenici španske Policia Nacional uhapsili su 17 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su bili organizovani u poznatu džeparošku bandu, koja je nekada imala i nasilne metode pljačke.

Kako se navodi u saopćenju policije, većina od 17 uhapšenih su članovi iste porodice, a njihova naredna meta bili turisti na Olimpijskim igrama. Međutim, njihov odlazak u Pariz je osujećen pravovremenim hapšenjem.

Policija je danas upala na dvije lokacije u Madridu i Valensiji i zaplijenila dva skupocjena automobila i 100.000 evra u gotovini, ali i gotovinu u drugim valutama: kolumbijskim pesosima, švedskim krunama i indijskim rupijima. 

Najviše su zarađivali od preprodaje skupocjenog nakita koji su krali sa turista, ali i prodajom nekretnina. Također, u posljednje vrijeme su ovom dijelu Španije otvorili i nekoliko prodavnica polovne robe.

Sama ova operacija kodnog naziva "Tavan“ izvedena je u saradnji sa Europolom, a operaciju je koordinisao specijalni tužilac za korupciju i organizovani kriminal.

Na čelu bande su bili muškarci, dok su žene bile te koje su uglavnom džeparile i donosile plijen. Inače, o tome koliko su bili organizovani svjedoči i podatak da su imali svoj sistem finansijskih transakcija novca iz Španije, a uglavnom su ga prebacivali u BiH, Francusku i Italiju, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.