DVOJE VEĆ UHAPŠENO

Opsadno stanje u Beču nakon otkazivanja koncerta Tejlor Svift: Fanovi neutješni, policija traga za još tri osobe

Policijska operacija u srijedu se proširila u opsežnu terorističku istragu

Tejlor Svift. AP

N. H.

8.8.2024

U srijedu navečer otkazani su koncerti Tejlor Svift (Taylor Swift) u Beču, nakon što su razotkriveni teroristički planovi dva mladića, koji su uključivali napad na jedan od njih, piše austrijski "Heute". 

- Koncerti turneje Eras Tour u Beču otkazani su nakon što su vladini dužnosnici potvrdili da je planirano izvršenje terorističkog napada. Nemamo izbora nego otkazati sva tri datuma radi svačije sigurnosti. Svima koji su kupili karte novac će automatski biti refundiran u narednih 10 radnih dana - naveli su u saopćenju.

Policijska operacija u srijedu se proširila u opsežnu terorističku istragu, donosi Heute. 

Dvojac, koji je prije nekoliko sedmica prisegnuo na lojalnost ISIL-u, navodno je planirao teroristički napad širem područja Beča, najevjerovatnije za vrijeme jednog od tri mega koncerta Svift, za koje je oko 190.000 fanova kupilo karte. 

Oni su sada neutješi, pošo su već kupili karte, potrošili novac za smještaj, a mnogima je ovo bio događaj godine. Oko stadiona Ernst Hapel suze i nevjerica.

U međuvremenu, devetnaestogodišnji Austrijanac sjevernomakedonskih korijena uhapšen je u Ternicu, a drugi 17-godišnjak u Beču. U ovom trenutku nisu poznati detalji o mlađem osumnjičeniku.

Čelnik radikalno desnog FPO-a Herbert Kikl (Kickl), stranke u opoziciji, oštro je napao vladajući lijevi establišment.

- Njihova migracijska politika dovela je do toga da se u ovom gradu više ne mogu održavati ni koncerti. Kancelar Nehamer i njegov ministar unutarnjih poslova Karner već duže vrijeme nemaju kontrolu nad situacijom. U šta se pretvorila ova zemlja? Sada imamo crno na bijelo - Austrija više nije sigurna - naveo je.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner stvari vidi drugačije:

- Ured za zaštitu ustava i policija proveli su učinkovite istrage i učinili sve što su mogli kako bi zaštitili građane. Od posebne je važnosti bilo umrežavanje sa stranim sigurnosnim službama.

Posljednje informacije govore kako policija neumorno traga za još troje ljudi, za koje se smatra da se nalaze na području Beča, te da su učestvovali u planiranju napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.