OBJAVLJENA SLIKA

Ovo je 19-godišnjak koji je planirao teroristički napad na koncertu Tejlor Svift

Riječ je o Beranu A., čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije

Jedan od napadača. Platforma X

N. H.

8.8.2024

Austrijska policija objavila je identitet 19-godišnjaka osumnjičenog za planiranje terorističkog napada na koncertu Tejlor Svift (Taylor Swift) u Beču.

Riječ je o Beranu A., čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije. 

Mladić je, kako prenose austrijski mediji, 25. jula dao otkaz na poslu uz riječi:

"Imam velike planove".

Zvaničnici su rekli da je "on već bio radikaliziran".  Glavni osumnjičeni 19-godišnji mladić policiji je priznao planove, kazao je generalni direktor javne bezbjednosti Franc Ruf.

- Teroristi su trebali napasti večeras ili sutra, noževima, mačetama i automobilom. Na kraju su se planirali raznijeti. Bio je u kontaktu s dvojicom pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta - saopćeno je na press konferenciji.

U kući su mu našli mačete, noževe, detonatore, kablove za paljenje i 21 hiljadu falsificiranih eura.

Pod policijskim nadzorom je i 17-godišnjak za kojeg je austrijski "Krone Zeitung" pisao da ima i hrvatske korijene i za kojeg sumnjaju da je jedan od pomagača.

- On je rođen u hrvatsko-turskom braku, u Austriji. Tamo je proveo cijeli život. Osim porijekla jednog roditelja, nema druge veze s Hrvatskom. Nije poznat u Austriji ni po kakvom incidentu - rekao je izvor za "Večernji list".

Plan im je bio ubiti što više ljudi koji bi izvan stadiona slušali koncert.

- Dvoje je uhapšeno, a jedan pritvoren. Zaplijenili smo mnogo materijala za izradu bombe, tragamo za ostalim počiniteljima -  rekao je direktor javne sigurnosti Franc Ruf (Franz).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.