POJAVIO SE U BARCELONI

Pudžemon se vratio u Belgiju: Obećao da će se izjasniti o tome šta se dešavalo

Već sam rekao da se nisam namjeravao predati niti omogućiti hapšenje jer smatram neprihvatljivim da me se progoni iz političkih razloga, kazao je

Pudžemon: Treba mi odmor. Reuters

Dž. R.

10.8.2024

Čelnik katalonskih separatista Karles Pudžemon (Carles Puigdemont), potvrdio je da se vratio u Voterlu u Belgiji nakon što se u četvrtak pojavio i Barceloni uprkos nalogu za hapšenje.

- Evo me danas ponovno u Voterlu, nakon nekoliko izuzetno teških dana - napisao je na društvenoj mreži X, dodavši da je morao proputovati hiljade kilometara u mali broj dana.

Obećao objašnjenje

Također je napisao da se nada da će ga svi razumjeti da mu treba još nekoliko sati odmora i da udahne svježeg zraka, pritom obećavajući da će se izjasniti o tome šta se dešavalo ovih dana.

Naime, u četvrtak ujutro Pudžemon se pojavio na pozornici u srcu Barcelone, ​​​u blizini parlamenta i pred kamerama cijele zemlje održao govor od nekoliko minuta, dok je za njega još uvijek izdan nalog za hapšenje u Španiji zbog uloge koju je imao u pokušaju odcjepljenja Katalonije 2017.

Izgubili trag

Potom je pobjegao policijskim službenicima, a onda se nije pojavio u parlamentu na glasovanju o inauguraciji novog katalonskog predsjednika, kako je prethodnih dana nekoliko puta najavio.

- Već sam rekao da se nisam namjeravao predati niti omogućiti svoje hapšenje jer smatram neprihvatljivim da me se progoni iz političkih razloga - nastavlja vođa ideje neovisne Katalonije, ironično govoreći o “ludoj operaciji” njegovoh hapšenja u četvrtak.

Policija je objasnila da mu se trag izgubio nakon pojavljivanja na licu mjesta, kada je, kako navode, iskoristivši broj ljudi koji su ga okruživali, pobjegao vozilom koje je policija uzalud pokušavala zaustaviti, a koje ga je čekalo u blizini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.