ROSATOM

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje značajno ugašen

U saopćenju se navodi da je požar koji je izbio kao posljedica napada koji je pričinio značajnu štetu na rashladnom sistemu elektrane

Zaporožje. Anadolija

FENA

12.8.2024

Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom izvijestila je rano jutros da je požar koji je izbio u rashladnom sistemu nuklearne elektrane (NPP) u Zaporožju u značajnoj mjeri ugašen.

Požar u rashladnom sistemu NE Zaporožje izbio zbog napada koji je izvela Ukrajina bespilotnim letjelicama, navedeno je izjavi iz Rosatama datoj ruskim agencijama, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da je požar koji je izbio kao posljedica napada koji je pričinio značajnu štetu na rashladnom sistemu elektrane u velikoj mjeri ugašen, te se navodi "Ovaj incident se može opisati kao nuklearni terorizam od strane ukrajinskih vlasti".

Jevgenij Balitski, takozvani regionalni guverner Zaporožja pripojenog Rusiji, takođe je naveo u svojoj pisanoj izjavi da je požar pod kontrolom i da nema opasnosti po region.

U svojoj prethodnoj pisanoj izjavi, Balitski je izvijestio da je zbog napada ukrajinske vojske izbio požar u rashladnom sistemu NE Zaporožje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je požar u elektrani izazvala Rusija.

Nuklearna elektrana Zaporožje na jugoistoku Ukrajine najveća je nuklearna elektrana u Evropi.

Elektranu su zauzeli Rusi u martu 2022. dok se oko elektrane, koja je trenutno pod kontrolom ruske vojske, vrše napadi artiljerije i bespilotnih letjelica, Ukrajina i Rusija međusobno krive za napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.