RATOVI ZA TERITORIJU

Danska će izvršiti pritisak na Švedsku da obuzda oružano nasilje bandi

Danska je posljednjih mjeseci doživjela porast nasilja na svom tlu od pripadnika švedskih bandi

Policija na ulicama Štokholma. AP

FENA

12.8.2024

Danska će izvršiti pritisak na Švedsku da obuzda rastuće prekogranično nasilje bandi, uključujući naoružane švedske tinejdžere koji djeluju kao “djeca vojnici” u ratovima za teritoriju, saopćio je danski ministar pravosuđa.

Danska je posljednjih mjeseci doživjela porast nasilja na svom tlu od pripadnika švedskih bandi, i tvrdi da je taj trend posljedica iz njenog sjevernog susjeda koji ima daleko najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Evropskoj uniji.

Aktivniji nadzor

Danska policija proše je sedmice počela aktivnije nadzirati putnike koji dolaze vozom iz Švedske, a vlada je u ponedjeljak saopćila da namjerava uvesti tehnologiju prepoznavanja lica kako bi ubrzala istrage koje se trenutno provode ručno.

- Mi ćemo naravno također izvršiti pritisak na Švedsku da preuzme odgovornost za te stvari izjavio je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard za dansku TV2.

Članovi švedskih bandi uključeni u nasilje također će se suočiti s teškim posljedicama, izjavio je načelnik danske nacionalne policije.

- Postojat će cijena koju treba platiti i bit će visoka - izjavio je Thorkild Fogde na konferenciji za novinare u Kopenhagenu.

Podaci Eurostata

Švedsko ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Švedska ima oko 14.000 aktivnih bandi kriminalaca i dodatnih 48.000 ljudi koji su labavo povezani s bandama, prema prošlogodišnjem policijskom izvještaju.

Prema statističkoj agenciji EU-a Eurostat, 25 osoba u dobi od 15 do 24 godine ubijeno je u oružanom nasilju u Švedskoj 2021., druga je u EU-u samo nakon Francuske, koja je imala 40 takvih pogibija u populaciji šest puta većoj od švedske, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.