ESKALIRALO NASILJE

Borba protiv bandi: Danci iznajmljuju maloljetnike u Švedskoj za izvršavanje ubistva

Ovo ljeto su su 3 osobe ubijene i desilo se najmanje 25 napada

Danska policija se tokom ljeta borila s više napada. Johan Nilsson

Dž. R.

prije 6 dana

Posljednjih godina je nasilje bandi eskaliralo u Malmeu, Švedska i Kopenhagen, Danska, a tokom zadnjih mjeseci se toliko pojačalo da ove zemlje šalju policiju jedna drugoj kako bi se zajedno pokušali izboriti sa kriminalom.

Mlade osobe

Tokom ljeta, ove zemlje su se borile s tolikim nasiljem, da je danska policija izvijestila da su 3 osobe ubijene i desilo se najmanje 25 napada.

Posebno zabrinjavajuće pitanje, prema riječima policajca iz Malmea Glena Sjogrena, je starost onih koji su počinili ove zločine.

- Oni iznajmljuju ubice ovdje u Švedskoj da izvrše ubistva u Danskoj. I to su uvijek veoma mlade osobe, djeca - rekao je on za Euronews prije nego što je objasnio zašto su tako mladi.

- Jeftinije je i isplativije. A ako ih uhvate, ne dobiju dugu kaznu - pojasnio je on.

Prošle godine, švedska policija je primijetila porast u regrutovanju tinejdžera mlađih od 18 godina za izvršenje napada, jer se oni suočavaju sa manje nadzora organa za provođenje zakona i često su zaštićeni od krivičnog gonjenja u odnosu na odrasle.

Kriminalci često vrbuju članove u socijalno ugroženim imigrantskim naseljima.

Ručne bombe

Zvanični podaci pokazuju da je od aprila bilo 25 slučajeva u kojima su Danci angažovali mlade Šveđane da počine zločine u Danskoj.

Napadi su uključivali upotrebu oružja pa čak i ručnih bombi, a prema Karolini Sköld, koja vodi program za mlade u Malmeu, djeca su ciljana na internetu.

Prekogranični kriminal između Danske i Švedske doveo je do toga da danska policija radi u Švedskoj i obrnuto. Švedska se godinama bori sa nasiljem bandi, dok je u Danskoj policija također suočena sa nasiljem i okršajima među kriminalnim bandama, ali u manjem obimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.