ČULE SE EKSPLOZIJE

Video / Ukrajina dronovima napala Rusiju, gori i u Kijevu

Rusija je jutros lansirala svoju treću balističku raketu na Kijev u augustu

Požar u Rostovu. Platforma X

S. S.

18.8.2024

Ukrajinske jedinice protuzračne odbrane pokušavale su odbiti ruski zračni napad na Kijev rano jutros, saopćila je vojna uprava ukrajinskog grada, dok je guverner ruske regije Rostov rekao da su krhotine ukrajinske bespilotne letjelice izazvale požar u industrijskom skladištu.

Reuters je rano ujutros izvijestio da je njihov svjedok u Kijevu čuo eksplozije koje su zvučale poput sistema protuzračne odbrane. Kijev, njegova okolna regija i većina srednje i sjeveroistočne Ukrajine (bili) su pod upozorenjem o zračnim napadima od oko 2 sata.

Istovremeno, iz ruske regije Rostov izvijestili su da je ukrajinski napad dronovima izazvao požar dizelskog goriva u industrijskom skladištu. "Vatrogasne jedinice pozvane su da ugase požar", rekao je guverner jugozapadne ruske regije Rostov Vasili Golubev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Telegram kanal blizak ruskim policijskim snagama Baza objavio je da je oštećeno skladište nafte u Rostovu. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Nije bilo komentara iz Ukrajine.

Kijev je često govorio da su njegovi zračni napadi na rusku vojnu, energetsku i saobraćajnu infrastrukturu odgovor na stalne napade Moskve na ukrajinski teritorij.

Rusija je jutros lansirala svoju treću balističku raketu na Kijev u augustu, a preliminarni podaci pokazuju da je cjelokupno zračno oružje uništeno dok se približavalo gradu, saopćila je vojna uprava ukrajinskog glavnog grada.

- Ovo je već treći balistički napad na glavni grad u augustu, s tačnim razmakom od šest dana između svakog napada - rekao je Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave na Telegramu.

- Prema preliminarnim informacijama, Rusi su opet, treći put zaredom, najvjerovatnije upotrijebili sjevernokorejske balističke rakete - dodao je Popko napominjući i da su jedinice protuzračne odbrane Ukrajine također uništile niz bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija.

Opseg napada nije još jasan, a Popko je rekao i da trenutno nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi tip lansiranih projektila. Reutersov svjedok čuo je eksplozije koje su zvučale poput sistema protuzračne odbrane rano u nedjelju.

Otprilike dva sata nakon početnog napada Kijev, njegova okolna regija i većina centralne i sjeveroistočne Ukrajine bili su pod novim upozorenjima o zračnim napadima, s prijetnjama novih projektila prema gradu, rekle su ukrajinske zračne snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.