NOVI POKUŠAJ PRIMIRJA

Hamas nezadovoljan pregovorima: Preblizu je ciljevima premijera Netanjahua

Također su pozvali posrednike da nastave sa svojim dužnostima i primoraju okupatora (Izrael) da primijeni ono što je dogovoreno

Netanjahu i Sinvar: Ne slažu se oko uvjeta. AP

Dž. R.

19.8.2024

Novi prijedlog koji je trebao donijeti primirje u Gazi, Hamas smatra da je preblizu ciljevima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

Dva uvjeta

Hamas je to saopćio nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) stigao u Izrael u nastojanju da osigura primirje u Gazi i sporazum o puštanju talaca, čime su se smanjile nade za napretkom u pregovorima.

Hamas je primio novi prijedlog od posrednika, Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nakon dvodnevne runde pregovora u Dohi.

Ta grupa koja upravlja Gazom smatra da novi prijedlog ide previše na ruku Netanjahuu, koji odbija okončati rat te povući izraelske snage iz Gaze i s granice s Egiptom, što su dva uvjeta koje grupa smatra temeljem bilo kakvog sporazuma.

- Držimo Netanjahua u cijelosti odgovornim za ometanje posredničkih napora i za odgađanje sporazuma te odgovornim za živote zatvorenika koji su kao i svi naši ljudi izloženi jednakoj opasnosti zbog agresije i sistemskog ciljanja svih aspekata života u Pojasu Gaze - saopćio je Hamas.

Također su pozvali posrednike da nastave sa svojim dužnostima i primoraju okupatora (Izrael) da primijeni ono što je dogovoreno.

Usmjeriti pritisak

Netanyahu je ranije u nedjelju pozvao da se "usmjeri pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbijanje" sporazuma o primirju u Pojasu Gaze.

- Hamas je ustrajan u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohu. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i njegovom vođi Jahji Sinvaru (Yahyi Sinwaru), a ne prema izraelskoj vladi - rekao je Netanjahu, saopćio je njegov ured.

Naglasio je da je snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini načini da se oslobode njihovi taoci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.