DRŽAVNI SEKRETAR SAD-A

Entoni Blinken u devetoj posjeti Izraelu: Ovo je možda posljednja prilika za povratak taoca

Jasno je kako su razlike između stavova Hamasa i Izraela i dalje nepomirljive

Blinken: Odlučujući trenutak. Anadolija

Dž. R.

19.8.2024

Entoni Blinken (Anthony), državni sekretar SAD-a, otputovao je deveti put u posjetu Izraelu od 7. oktobra 2023. godine i početka regionalnih tenzija.

Brojni sastanci

Na svom devetom putovanju, a koje dolazi u nikada većim strahovima od regionalnog rata koji bi pokrenuli Iran i Izrael, Blinken bi se trebao sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), ali i drugim zvaničnicima.

Jedan od sastanaka Blinken je već održao, a to je onaj s predsjednikom Izraela Isakom Hercogom (Isaacom Herzogom), a tema razgovora bili su pregovori o sporazumu o primirju i taocima koji se trenutno odvijaju u Dohi.

- Ovo je odlučujući trenutak. Vjerovatno najbolja, ali možda i posljednja prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi vrate na bolji put ka postojanom miru i sigurnosti - rekao je Blinken.

Mogući napad

Visokorangirani američki diplomata kaže da je također radio na tome da ne dođe do regionalne eskalacije usred zabrinutosti zbog mogućeg napada Irana na Izrael nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijeha (Haniyeh) u Teheranu u julu.

Iako su posrednici u pregovorima, Egipat, Katar i SAD, saopćili kako su optimistični povodom pregovora, jasno je kako su razlike između stavova Hamasa i Izraela i dalje nepomirljive.

Jedna od stvari koje su sporne je i tzv. Filadelfijski koridor, odnosno demilitarizirana tampon zona od 14 kilometara duž granice između Pojasa Gaze i Egipta.

Prema izraelskom portalu Walla, Izrael želi zadržati kontrolu nad koridorom, dok Hamas zahtijeva potpuno povlačenje Izraela iz tog područja.

Također, povodom dosadašnjih rezultata pregovora oglasio se i Hamas te su rekli kako nisu zadovoljni rješenjima jer ona idu suviše na ruku premijeru Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.