"AMERIKO, VOLIM TE"

Bajden se rasplakao na Demokratskoj konvenciji, pa prozvao Trampa

U trenucima kada se penjao na binu uslijedio aplauz, zbog čega se aktuelni predsjednik SAD-a nije mogao suzdržati

Džo Bajden. AP

N. H.

20.8.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) se u emotivnom obraćanju na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke osvrnuo na rezultate svog rada. 

U trenucima kada se penjao na binu uslijedio aplauz, zbog čega se aktuelni predsjednik SAD-a nije mogao suzdržati i uoči govora se rasplakao, a utješila ga je njegova kćerka Ešli (Ashley).

- Ameriko, volim te - započeo je pa nastavio: 

- Ljudi, da vas pitam. Jeste li spremni glasati za slobodu? Jeste li spremni glasati za demokratiju i za Ameriku? Dozvolite mi da vas pitam, jeste li spremni da izaberete Kamalu Haris (Harris) i Tima Volca (Walz)? - započeo je Bajden svoj govor, da bi se nakon toga osvrnuo i na dolazak na vlast:

- Prije skoro četiri godine, na stepenicama Kapitola podigao sam desnu ruku i zakleo se vama i Bogu da ću čuvati, štititi i braniti ustav i vjerno vršiti dužnost predsjednika SAD-a. Ispred mene je bio grad. Iza mene Kapitol koji je, samo dvije sedmice prije, preplavljen nasilnom ruljom. Tada sam, iz dubine srce, znao da sada u Americi nema mjesta za političko nasilje.

Američki predsjednik je proučio kako je tada pobijedila demokratija.

- Ipak, kao što sam vjerovao tada vjerujem i sada da je napredak moguć. Pravda je dostižna, a naši najbolji dani nisu iza nas. Oni su ispred nas. Sada je ljeto. Zima je prošla. Sa zahvalnim srcem stojim pred vama ove augustovske noći i saopštavam da je demokratija prevladala. Demokratija je uspjela, a sada se mora sačuvati - istakao je Bajden.

Dio govora posvetio je i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu (Trump).

- Donald Tramp naziva Ameriku propalom nacijom. Kada govori o tome da je Amerika propala kao nacija, kaže da smo izgubili. On je gubitnik - naglasio je Bajden.

Tokom svog govora, pažnju je posvetio i Bliskom istoku.

- Prije nekoliko dana iznio sam prijedlog koji nas je približi primirju više nego ikada. Radimo 24 sata, moj državni sekretar i ja kako bismo spriječili širi rat. Ovaj rat treba okončati. Demonstranti koji protestiraju za Palestinu imaju pravo. Mnogo nevinih ljudi gine s obje strane - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.