POTRAGA ZAVRŠENA

Evo gdje je prebačeno tijelo Hane Linč: Preživjeli nakon potopa otkrili potresne detalje

Istražitelji proučavaju postupke i odluke komandanta broda Bayesian

Hana Linč: Tragično stradala. Facebook

Dž. R.

24.8.2024

Potraga za kćerkom milijardera je okončana jučer kada su ronioci izvukli njeno tijelo. Hana Linč (Hannah Lynch), poput drugih žrtava brodoloma kod Porticella (Palermo), bila je zarobljena u jednoj od kabina. 

Aplaudirali roniocima

Kola hitne pomoći sa tijelom 18-godišnje Hane je napustilo pristanište u Porticellu. Tijelo je prebačeno na groblje Rotoli u Palermu, gdje je i tijelo njenog oca Majka Linča, britanskog preduzetnika koji je također poginuo u brodolomu. 

Tužilaštvo u Termini Imerese je naložilo obdukciju sedam žrtava brodoloma, a istražitelji će obaviti testove na Medicinskom institutu Policlinico u Palermu.

Na pristaništu u Porticellu, vatrogasci su aplaudirali svojim kolegama ronioocima koji su pretraživali more u potrazi za žrtvama.

Putnici su "poginuli kao pacovi", prema rekonstrukciji koju je napravilo Tužilaštvo u Termini Imerese, spremno da pokrene obavještenja o istrazi za brodolom, katastrofu, višestruko ubistvo i nepažnju. 

Istražitelji proučavaju postupke i odluke komandanta broda Bayesian, 51-godišnjeg Novozelanđanina Džejmsa Katfilda, i prvog oficira, 22-godišnjeg Francuza Metjua Grifita, kako bi utvrdili koju su ulogu imali i kakvu odgovornost su nosili na brodu. Istražuje se i pozicija vlasnika broda. U ovoj fazi istrage, upis u registar osumnjičenih je neophodan kako bi se omogućilo imenovanje stručnih savetnika koji će učestvovati u istragama.

Pokušaj prodaje

Britanski mediji izvještavaju da je tajkun Majk Linč razmišljao o prodaji superjahte za 30 miliona funti prije putovanja na Mediteran. Odlučio je da povuče brod sa tržišta u julu, neposredno nakon što je bio oslobođen optužbi za prevaru u Sjedinjenim Američkim Državama, i odlučio je da će ljetnji odmor provesti na brodu, zadržavajući pravo da ponovo razmotri odluku o prodaji na jesen. 

Gosti su pozvani na brod kako bi proslavili Linčovu pobjedu na sudu, kao i kolege iz londonskog investicionog fonda Invoke Capital, kojim upravlja.

Zahvalili se 

Nekoliko sati nakon otkrivanja tijela posljednje osobe iz brodoloma broda Bayesian, Hane, 18-godišnje kćerke Majka Linča, porodica se u zvaničnoj izjavi zahvalila italijanskim vlastima i zatražila poštovanje njihove privatnosti.

- Kao članovi porodice Linč, osjećamo se razočarani i šokirani i pružaju nam utjehu i podršku porodica i prijatelji. Naše misli su trenutno sa svima pogođenima ovom tragedijom. Iskreno zahvaljujemo italijanskoj obalskoj straži, hitnoj pomoći i svima koji su doprineli spašavanju. Sada tražimo da se poštuje naša privatnost u ovom vremenu neizmerne tuge - kazali su u izjavi.

Druga prilika

BBC prenosi da je tajkun imao želju za drugom prilikom u životu. Ovu želju Linč je otkrio britanskom mediju tokom intervjua nekoliko sedmica prije tragedije.

Kada je Linč spektakularno oslobođen optužbi za prevaru pred američkim sudom za 15 tačaka ranije ove godine, također je bio u toku za isplatu od 300 miliona funti iz nedavne prodaje britanske kompanije za sajber bezbjednost Darktrace, koju je suosnovao. Stvari su se poboljšale, a čini se da je putovanje brodom bilo namjenjeno kao proslava te nove faze. 

Linč je u ovom intervjuu govorio o tome kako mu je bogatstvo pomoglo da izdrži pravne postupke, ali isto tako, to bogatstvo je stavilo njega i njegovu porodicu na luksuznu jahtu.

Rekonstrukcija spasilačkih operacija

U srijedu poslijepodne pronađena su i identifikovana prva četiri tijela: bankar Džonatan Blumor, njegova supruga Elizabet, advokat Kris Morvilo i njegova supruga Nada.

Zatim je u četvrtak pronađeno tijelo Majka Linča, a u petak tijelo njegove 18-godišnje kćerke Hane.

Na brodu su bile 22 osobe, a jahta, koja je u vlasništvu Linčeve supruge, bila je usidrena kod pristaništa u Porticellu, blizu Palerma, kada se prevrnula tokom nasilne oluje prije svitanja u ponedjeljak. Tijelo kuhara na jahti, Rekalda Tomasa, pronađeno je odmah nakon potonuća broda, dok su za pronalaženje šest nestalih bile potrebne dvije pune sedmice. 

Nade da će biti pronađeni živi su nestale kada je potvrđeno da su ostali unutar trupa jahte, koja je potonula na dubini od 50 metara: Džonatan Blumor, predsjednik Morgan Stanley International i njegova supruga Elizabet, Majk Linč i njegova 18-godišnja kćerka Hana, Linčev advokat Kris Morvilo i njegova supruga Nada.

Preokret je nastao nakon što je napravljena rupa.Kada je izbušen trocentimetarski prozor na strani suprotnoj od kabina, jahta od 56 metara, nagnuta za 90 stepeni na desnu stranu, izgledala je netaknuta, sa velikim glavnim jarbolom još uvek pričvršćenim.

Spasilački tim vatrogasaca taj dan je brojao 27 ronilaca, od kojih je 11 bilo ronilaca pećina, dok su 8 bili DNO (nitrox dekompresioni) kvalifikovani ronioci koji koriste mješavine tokom dekompresije koje omogućavaju duži boravak pod vodom na dubini od 50 metara. Dok obalska straža koristi "robot" sposoban za rad na dnu mora do 300 metara, sa autonomijom između 6 i 7 sati, snimajući detaljne video zapise i slike, korisne elemente za rekonstrukciju dinamike nesreće u svrhe istrage.

Istraga tužilaštva

Pažnja istražitelja i tužilaca je fokusirana na uzroke brodoloma. S obzirom na udar vrtloga, koji je pogodio jedrilicu u zoru u ponedjeljak sa vjetrovima od 150 km na sat, hipoteza o lancu grešaka koji je doveo do brodoloma sve više se ukorjenjuje.

Otkriva se niz ljudskih grešaka koje bi mogle biti uzrok brodske nesreće: od djelimično podignute kobilice, koja je mogla igrati odlučujuću ulogu u smanjenju stabilnosti trupa, do nekih otvorenih poklopaca koji bi u kratkom vremenu mogli primiti veliku masu vode, što je doprinijelo brzom potonuću jedrilice, do ugašenih motora i neuspjeha sistema koji bi u ovakvim slučajevima trebao da zatvori poklopce i pristupe unutrašnjosti. Tužilaštvo u Termini Imerese istražuje brodolom, katastrofu, višestruko ubistvo i povrede.

Tužitelji također proučavaju video snimke i fotografije koje su  snimili neki stanovnici područja, kao i nadzorne kamere, posebno iz jedne brodogradilišta, koje je usmjerilo kameru pravo na brod, i iz privatne vile.

Obalska straža je posljednjih dana posjetila sve privatne kuće i javna mjesta sa nadzornim kamerama okrenutim prema moru. Slike prikazuju brod koji se za nekoliko minuta potapa u olujnom moru. U posljednjim danima, 15 preživjelih iz brodoloma, svi gosti hotela Domina u Santa Flaviji (Palermo), su ispitani.

Detalji se također pojavljuju o tome šta se dogodilo u nekoliko minuta dok je brod od 56 metara bio pogođen olujom, sa posadom i putnicima koji su pokušavali da se spasu, da pobjegnu, ali je za neke od njih trup postao zamka. Antigvanski kuhar Rekaldo Tomas je bačen sa broda i bio je prva potvrđena smrt tog istog ponedjeljka. Ostali nisu pronađeni u svojim kabinama, već u drugom području, na suprotnoj strani, što je znak da su se kretali u očajničkoj potrazi za izlazom.

Superjahta se potopila vertikalno pramcem, a zatim se smjestila pod uglom od 90 stepeni na desnu stranu.

Brojna pitanja

Zašto je brod Bayesian potonuo tako brzo? Da li je to bio nepredviđen i potpuno izuzetan događaj ili postoje odgovornosti? 

Ovo je ono na čemu radi Tužilaštvo u Termini Imerese. Nekoliko sati kapetan, Džejms Katfild, 51, iz Novog Zelanda, je ispitivan kako bi se rekonstruisalo šta se dogodilo prije i tokom oluje koja je pogodila luku u ranim jutarnjim satima. 

Samo britanska jahta potonula je u nekoliko minuta, dok su drugi brodovi, čak i manji, izdržali. Tužioci su koristili prevodioca i također su tražili objašnjenje ponašanja posade, koja je brojala 10 ljudi, od kojih je 9 preživjelo.

Važna svjedočenja koja će omogućiti procjenu težine u ovoj priči izuzetne prirode nepovoljnih i potpuno nepredvidivih vremenskih uslova, ili ljudske greške koja je na pomolu, koja bi također mogla da se sastoji u tome da nisu predviđene okolnosti ili nisu mogli da se nose sa situacijom.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, konsultanti i advokati su započeli rad, boreći se sa procjenom ekonomskih šteta nastalih potonućem luksuzne jedrilice, od troškova podizanja jahti, do ekoloških šteta, do odštete porodicama žrtava.

Podizanje Bayesiana

Sa završetkom operacija pretrage i spašavanja nestalih unutar Bayesiana, počinje faza podizanja jedrilice koja je potonula na pola milje od pristaništa u Porticellu, operacija koja će zahtijevati nekoliko sedmica, najvjerovatnije čak i mjeseci, za planiranje i stvarno podizanje superjahte.

U slučaju brodoloma ili nesreće na moru, pomorski zakonik navodi (član 501 i sledeći i član 447 i sledeći registar za pomorsko plovidbu), obavezu uklanjanja svih mogućih rizika za životnu sredinu, i stoga, podizanje broda pada na vlasnika, bilo da je riječ o fizičkom licu ili kompaniji. Bayesian, prema onome što je do sada otkriveno, je u vlasništvu kompanije 'Revtom Ltd', registrovane na Ostrvu Man i čiji je upravnik Angela Bakares, supruga tajkuna Majka Linča koji je bio na brodu u vrijeme brodoloma, dok je upravljanje povjereno brokeru 'Camper & Nicholsons', kompaniji koja je u posljednjim danima 'zaštitila' preživjele upravljajući svim logističkim aspektima.

Pored toga, Lučka uprava Palermo je već upozorila brodarsku kompaniju, u skladu sa Zakonom 979 iz 1982. godine o 'Propisima za zaštitu mora', da sprovede sve moguće mjere za uklanjanje bilo kakvog rizika za morsko okruženje. Stoga će ove strane morati da predstave projekte podizanja i dodijele zadatak jednoj ili više kompanija. 

Međutim, ništa se neće desiti bez odobrenja italijanskih vlasti, prije svega Tužilaštva u Termini Imerese i pomorske vlasti u Palermu, projekti i kompanija odabrane za podizanje morat će da budu predstavljeni Obalskoj straži, koja će ih analizirati, provjeriti njihovu usklađenost sa italijanskim i međunarodnim propisima, i zatražiti izmjene ili prilagodbe ako bude potrebno kako bi se nadgledalo morsko okruženje. Tek nakon ovih koraka će doći konačno odobrenje.

Pored toga: s obzirom na to da je u toku krivična istraga, svi koraci će morati biti dostavljeni pravosudnom organu koji ima prioritet nad stvarnim operacijama podizanja.

Priča noći tragedije

Roditelji male Sofije, jednogodišnje djevojčice koja je preživjela potonuće britanske jedrilice, odmah su prevezeni u Dječiju bolnicu u Palermu nakon tragedije, a nakon što je mala djevojčica puštena iz bolnice, pridružili su se drugim preživjelima u hotelu Domina Zagarella u Santa Flaviji. Mladi službenik iz Britanske ambasade u Italiji ih je ispratio iz bolnice. Šarlot Golunski (35) i Džejms Emsli (36) izašli su pokriveni jaknom kako ne bi bili snimljeni kamerama i novinarima.

U priči majke male Sofije direktoru Hitne pomoći Dječije bolnice u Palermu, Domeniku Čipoli, iznosi se nekoliko detalja tragedije.

- Majk Linč je organizovao ovaj odmor sa puno entuzijazma, bio je sretan što smo svi bili sa njim na brodu. Nikada nismo zamišljali da će se završiti ovako. Mi smo preživjeli - kaže Šarlot koja je spasila svoju jednogodišnju kćerku Sofiju u brodolomu.

Njen muž je također bio u sobi sa njom. Njih dvoje su podijelili druge detalje noći tragedije. 

- Majka je rekla da su se dok je spavala sa kćerkom, za nekoliko trenutaka našli u vodi. Čvrsto je držala dijete. Svjetlo je nestalo. Na nekoliko sekundi je skliznula iz njenih ruku, ali su na koncu  stigle do spasilačkog čamca broda - kaže direktor bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.