IZNIO KRITIKE

Sijarto se obrušio na Borelja: Nazvao briselskom verzijom Bajdena

Ovo je reagiranje na nivou djeteta i vrtića, poručio je

Peter Sijarto i Žozef Borelj. AP

N. Aj.

24.8.2024

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) rekao je da je Brisel imao "dječiju reakciju" na mirovnu inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini.

Kazao je i kako je šef evropske diplomatije Žozef Borelj (Josep Borrell) zapravo "briselski Bajden (Joe Biden)".

Podsjetio je na kritike Brisela na Orbanov račun zbog njegovih posjeta Moskvi i Kini, mada, kada je u Peking otputovala premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia), kritika "nije bilo jer je ona postupila ispravno".

- Ovo je reagiranje na nivou djeteta i vrtića. Isturili su evropskog Bajdena, Žozefa Borelja, koji vjeruje da ćemo se uvrijediti ako se Vijeće ministara sastane negdje u Briselu, a ne u Budimpešti. Svejedno nam je - rekao je Sijarto.

Ovaj govor on je držao na političkom festivalu "Tranzit" dodavši da se 13 država, među njima i tri najveće članice EU, izjasnilo za to da se ministarski sastanak održi u Budimpešti kao što je planirano, pet je reklo da u tom slučaju neće doći, osam je poručilo da im je svejedno, a stav Mađarske Borelj nije uzeo u obzir, prenosi "Sputnjik".

Borelj je nedavno izjavio da će se naredni neformalni ministarski sastanak krajem avgusta održati u Briselu, a ne u glavnom gradu Mađarske zbog stava te zemlje o Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.