RAT NA POMOLU

"Prva faza" Hezbolaha kao odgovor Izraelu završena "potpunim uspjehom": Ispalili 320 raketa, očekuje se drugi dio napada

Fokus bio na gađanju izraelskih vojnih lokacija koje bi spriječile Izrael da presretne drugu salvu napada

Dim i vatru na libanonskoj strani granice s Izraelom. Društvene mreže

N. Aj.

25.8.2024

Hezbolah je u nedjelju rekao da izvode napade na Izrael kao odgovor na ubistvo glavnog vojnog komandanta Fuada Šukra (Shukar) prošlog mjeseca, kao i na druge ubijene u istom napadu, "uključujući žene i djecu".

Hezbolah je rekao da je "prva faza" njegovih napada na Izrael "završena potpunim uspjehom".

Militantna grupa je rekla da se ova faza fokusirala na gađanje izraelskih vojnih lokacija koje bi spriječile Izrael da presretne drugu salvu napada koja je usmjerena na "željenu metu duboko unutar entiteta", bez preciziranja koja je to meta.

Hezbolah je potom naveo nekoliko lokacija za koje kaže da je uspješno gađao u nedjelju, dodajući da je lansirao 320 raketa prema Izraelu.

Na pitanje o broju napada Hezbolaha i lokacijama na koje su ciljali, izraelska vojska je rekla da je njihov broj do sada oko 215 raketa lansiranih iz Libana - ali da trenutno ne mogu reći gdje su pogodile.

Hezbolah je također rekla da izvodi napade na dan Arbaena, tokom kojeg muslimani šiiti obilježavaju kraj 40-dnevne žalosti koja počinje Ašurom, kojom se obilježava mučeništvo Huseina bin Alija (Hussaina).

Izrael je u saopćenju od 30. jula naveo da je ubio najvišeg vojnog zvaničnika Hezbolaha, Fuada Šukra, u napadu dronom u južnom predgrađu Bejruta, naseljenom naselju koje je također uporište te grupe koju podržava Iran.

Hezbolah je u saopćenju dodao da je "na najvišem nivou spremnosti i da će biti jak i oprezan" na bilo kakav izraelski "prestup ili agresiju", posebno ako su civili ozlijeđeni, "kazna će biti vrlo stroga i oštra".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.