UZVRAĆANJE UDARCA

Video / Izrael podigao 100 borbenih letjelica, gori Liban: Pojavili se snimci napada

Ovo je najveći okršaj Izraela i Hezbolaha u posljednjih 18 godina, a sada su objavljeni i snimci razmjene vatre

Objavljeni snimci napada. Screenshot

N. H.

25.8.2024

U jutrošnjoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, Hezbolah tvrdi da je ispalio 320 raketa na Izrael. Odbrambene snage iz Tel Aviva pokrenule su kontranapad, u kojem je učestvovalo gotovo 100 izraelskih borbenih letjelica. 

Ovo je najveći okršaj Izraela i Hezbolaha u posljednjih 18 godina, a sada su objavljeni i snimci razmjene vatre. Prema navodima libanskih medija, troje ljudi je stradalo u izraelskom granatiranju.

Libanska grupa Hezbolah saopćila je da je pokrenula napad kao osvetu za ubistvo visokog vojnog komandanta Fuada Šakura.

Prema riječima portparola Hezbolaha, napadnuto je 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu. Time je operacija "za danas" završena, ali nema informacija o tome da li će Hezbolah nastaviti s napadima na Izrael.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno prije njenog napada na Izrael utjecali na operaciju.

- Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne - navodi se u saopćenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu. Istovremeno, TV kanal Al-Majadin, blizak Hezbolahu, javio je da je napad te grupe na Izrael bio potpuno uspješan, a negirane su tvrdnje Izraela da je preventivni napad na lansere raketa Hezbolaha bio efektivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.