U VATIKANU

Papa Franjo: Liban jeste i mora ostati mirovni projekat

Rat je uvijek neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred svim silama zla - rekao je Papa

Papa Franjo. AP/Andrew Medichini

FENA

26.8.2024

Papa Franjo je u ponedjeljak tokom susreta u Vatikanu s porodicama žrtava eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta 2020. rekao da Liban jeste i mora ostati projekat mira.

Papa je ovom prilikom molio za "mir koji čovječanstvo teško gradi na zemlji".

Papa je rekao da je Liban zemlja u kojoj različite zajednice žive zajedno dajući općem dobru prednost, gdje se različite religije i vjeroispovijesti susreću u bratstvu, javila je talijanska novinska agencija ANSA.

- Kao i vi, osjećam bol što iznova vidim kako mnogo nevinih umire zbog rata u vašoj regiji, u Palestini i Izraelu, a Liban plaća visoku cijenu – rekao je papa.

Citirajući svoju treću encikliku Sva braća, Papa je rekao da "svaki rat ostavlja svijet u puno gorem stanju nego što je prije bio''.

- Rat je uvijek neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred svim silama zla - rekao je Papa.

Papa je potom podsjetio kako su "prošle četiri godine" od eksplozije u Bejrutu i "libanski narod, a prije svega vi, imate pravo na riječi i činjenice koje pokazuju odgovornost i transparentnost".

Dana 4. augusta 2020. stotine tona amonijevog nitrata eksplodirale su u skladištu u bejrutskoj luci, usmrtivši najmanje 218 ljudi i ranivši više od 6000 drugih, a za sada niko nije odgovarao za incident.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.