TVRDE NAUČNICI

Misterija nestanka aviona s 239 putnika konačno riješena: Evo šta je odalo pilota

Posljednji kontakt posade s kontrolom zračnog saobraćaja zabilježen je 38 minuta nakon polijetanja kad je letjelica bila iznad Južnog kineskog mora

Polijetanje aviona na dan nestanka. Facebook

Dž. R.

27.8.2024

Nestanak aviona Malaysia Airlinesa na letu MH370 je jedna od najvećih misterija dosad. Jedna od stvari koju mnogi ne znaju je činjenica da bez obzira na isključen transporder, avion ipak odašilje signale prema satelitu, zbog čega se o MH370 zapravo zna mnogo više nego što je javnost toga svjesna.

Posljednji kontakt

U suštini je poznato da je, po svemu sudeći, kapetan aviona Zaharija Ahmad Šah, pošto su se našli u zračnom prostoru koji ne pokrivaju radari, isključio transpondere i usmjerio avion ka nepreglednom prostranstvu Indijskog okeana.

Posljednji kontakt posade sa kontrolom zračnog saobraćaja zabilježen je 38 minuta nakon polijetanja kad je letjelica bila iznad Južnog kineskog mora. Avion je nestao s radara nekoliko minuta kasnije, međutim, vojni radar je pratio let još sat vremena i zabilježio da je skrenula na zapad sa planirane putanje leta prelazeći Malezijsko poluostrvo i Andamansko more.

Van dometa radara

Avion je izašao van radarskog dometa nekih 370 km sjeverozapadno od ostrva Penang u sjeverozapadnoj Maleziji.

- Pilot malezijskog aviona MH370 namjerno je nekoliko puta mjenjao smjer kretanja prije nego što je odveo 239 putnika u smrt - sugeriše najnoviji izvještaj o nesreći koja se dogodila 2014. godine, zasnovan na novoj tehnologiji praćenja letjelica.

Vinsent Lajn, sa Univerziteta Tasmanija, na osnovu dostupnih dokaza sugeriše da je pilot Zaharija Ahmad Šah ​​namjerno srušio avion u takozvani Izlomljeni greben dubok 6.000 metara, usred Indijskog okeana. Istraživač sa Instituta za morske i antarktičke studije navodi da je plato, koji se nalazi 1.200 kilometara zapadno od Australije, neravno i opasno okruženje i da ga karakterišu masivni grebeni i duboke rupe.

- Studija mijenja narativ nestanka MH370 - navodi Lajn.

Oštećenja krila

Istraživač navodi da bi to bio "savršen nestanak" da avion tokom zarona nije ostao bez desnog krila i da nisu otkrivene satelitske komunikacije.

Lajn navodi da oštećenja pronađenog krila imaju sličnosti sa oštećenjima na avionu kojim je kapetan Česli Salenberger uspješno sletio na rijeku Hadson 2009. godine.

Stručnjaci su ranije tvrdili da je pilot Zaharija Ahmad Šah (53) odgovoran za namjerno rušenje MH370 zbog problema u svom ličnom životu. Šah se navodno razdvojio od svoje supruge i bio je bijesan neposredno prije nego što je ušao u avion jer je njegov rođak osuđen na pet godina zatvora zbog sodomije.

Oštro negirali

Pilotova supruga je, međutim, oštro negirala bilo kakve lične probleme dok su ostali članovi porodice i prijatelji rekli da je Šah bio odan porodičan čovjek i da je volio svoj posao.

Lajn navodi da dokazi pokazuju da je pilot namjerno srušio avion i tvrdi da je njegovo istraživanje dalo konačnu lokaciju nestale letjelice.

- Da li će biti potrage ili ne, zavisi od zvaničnika i kompanija za pretragu, ali misteriju MH370 nauka je u potpunosti riješila. Dokazi čekaju da budu provjereni dok mnogi koji su izgubili najmilije čekaju na istinu - dodao je Lajn.

Malezijski avion na relaciji Kuala Lumpur - Peking, podsjetimo, nestao je 8. marta 2014. godine dok je predviđenom rutom letio ka Kini.

Na letu je bilo 227 putnika iz 15 zemalja i 12 članova posade.

Pronađeno krilo aviona. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.