MEKSIKO

Urušio se zid piramide: Domorodačko pleme tvrdi da je to loš znak

Piramida je nekoć bila jedan od najbolje očuvanih spomenika civilizacije Kraljevstva Michoacan

Južni zid je sada ruševina. INAH

Dž. R.

27.8.2024

Historijska baština je širom svijeta ugrožena zbog vremenskih uvjeta i porasta nivoa mora.

Kamena piramida, visoka 15 metara u meksičkoj državi Mikoakan, iznenada se urušila zbog neprestane kiše. Južni zid je sada ruševina.

Očuvani spomenik

Piramida je nekoć bila jedan od najbolje očuvanih spomenika civilizacije Kraljevstva Michoacan. Nalazi se u Ihuatziju, izvanredno očuvanom arheološkom lokalitetu gdje su smješteni još jedna piramida, toranj i nekoliko grobnica, piše "Science Alert".

Na tom su području prije 1.100 godina živjele domorodačke grupe koje govore nahuatl. Kasnije je postao sjedište naroda P'urhepechas, jedinog carstva koje Asteci nisu mogli osvojiti. Narod P'urhepechas postoji i danas.

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i historiju (INAH) smatra da su za nedavno urušavanje zida piramide krive ekstremne vremenske nepogode. Naime, u julu su veći dio Meksika pogodile obilne kiše i oluje s grmljavinom. Prije toga je područje zadesila najveća suša u zemlji u posljednjih 30 godina.

Velika prijetnja

- Visoke temperature i suša su uzrokovale pukotine kroz koje je kasnije voda prodrla u unutrašnjost prethispanske građevine - stoji u priopćenju INAH-a. Ekstremni vremenski uvjeti i porast razine vode postaju sve veća prijetnja važnim historijskim objektima. Nedavno su arheolozi otkrili da drevni pećinski crteži u Oceaniji propadaju zbog ubrzanih klimatskih promjena.

Tariakuiri Alvarez iz plemena P'urhepecha kaže kako bi njegovi preci protumačili urušavanje piramide kao "loš znak". U objavi na Facebooku je napisao kako se nešto slično dogodilo prije dolaska stranih osvajača, i to zato što su bogovi bili nezadovoljni.

Samo nekoliko dana prije nego što se piramida u Meksiku srušila urušio se i poznati Dvostruki luk u Uti, vjerovatno zbog promjene nivoa vode i erozije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.